Рашков сезира зам. главния прокурор за Гешев

16:20, 27 юли 21 / Политика 25 2601 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес изпратих до заместник главния прокурор Борислав Сарафов част от материалите, които министърът на правосъдието е подал срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на данни от разследващи устройства. Според мен има основание с този въпрос да се занимае Следствената служба. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Надявам се, че в Следствената служба, където има доста качествени следователи с богата подготовка, ще проведат разследване и ще се отоговори на въпроса дали има извършено престъпление от главния прокурор или не“, допълни той.

Рашков дава Гешев на прокурор

„Ако се даде отрицателен отговор - какви ще са мотивите за това? Често напомням, че по два закона в нашата страна е забранено да се разпространяват данни от подлушващи устройства“, коментира още служебният вътрешен министър. Той посочи, че Гешев или прокуратурата по негово нареждане са представили данните от СРС-та по „подреден начин, за да заблудят обществото“. Той допълни, че е поискал, каквото и решение да вземе Сарафов, да бъде уведомен, съобщи Нова телевизия.

На въпрос дали би приел министерски пост, Рашков посочи, че би се замислил, но при определени условия.

Невалидна ли е дипломата на Иван Гешев?

Отговорът на Сарафов

Освен заместник главен прокурор Борислав Сарафов е шеф на Националната следствена служба. От там изпратиха съобщение до медиите, от което стана ясно, че наистина има постъпила информация с твърдения за нарушения, извършени от главния прокурор. От службата обаче подчертаха, че цитираните състави от Наказателния кодекс са от компетенцията на Специализираната прокуратура, затова изпращат сигнала на тях. „Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор“, изтъкнаха от службата. 

За прокуртурата сигналът е поредната политическа атака

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева определи постъпилия сигнал от служебния министър като поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата. 

„Отново сме свидетели на поредния политически акт, без каквато и да е било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт“, категорична е Милева. Според нея европейските ценности, като върховенството на правото и разделението на властите, не се зачитат от представители на изпълнителната власт.

Припомняме, че служебният вътрешен министър обяви пред депутатите, че ще сезира прокурор заради свободното и незаконосъобразно изнасяне на данни по висящи дела, събрани със специални разузнавателни средства, тъй като е убеден, че срещу главния прокурор Иван Гешев трябва да започне наказателно производство заради това.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама