Невалидна ли е дипломата на Иван Гешев?

13:15, 26 юли 21 / Общество 25 4133 Шрифт:
Василена Йорданова

Скандалите около фигурата на главния прокурор не стихват. Паралелно с неуспешния опит за предсрочното му отстраняване от поста и анонса, че работата му ще бъде проверявана от редови прокурор се разшумя и около дипломата на Иван Гешев.

Невалидна ли е дипломата на обвинител №1, този въпрос „изплува“ отново година и половина след избирането на Гешев и броени дни преди ВСС да гласува отстраняването му по предложение на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието.

Разследването на Минчо Спасов

Около казуса се разшумя след като адвокат Минчо Спасов оповести свое „разследване“ за дипломата на Иван Гешев.

„Аз направих едно малко разследване за дипломата на главния прокурор Иван Гешев. Оказа се, че личните данни липсват, няма номер на диплома, удостоверението за правоспособност няма номер. Заверката очевидно не е от юрист, защото няма подпис, няма факултетен номер, няма дипломен номер. Тази диплома е издадена въз основа на указ Но. 2415 от 1987 г. на председателя на държавния съвет Тодор Живков. Този указ не действа след 1990 г. В самия сайт на Академията е записано, че дава юридическа правоспособност само до 1991 г. Дипломата на Гешев е от 1994 г.“, обяснява Спасов в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия „Евроком“.

Спасов бе депутат от НДСВ, а след това заедно с Татяна Дончева се кандидатира на президентските избори през 2016 г. Миналото лято той бе задържан в столичното Първо полицейско управление за спирането на метрото в час-пик заедно с Еленко Божков от Стратегическия съвет при президента и Станислав Трайков.

Спасов застъпва тезата, че след промените през 1989-1990 г. Академията на МВР е преустановила обучението по специалността „Право“. А едва през 2002 г. учебното заведение придобива статус на ВУЗ. Т.е. всички дипломирали се в периода между 1991 и 2002 г., няма как да придобият квалификация по право.

В ефира на същото предаване адв. Иван Петров анализира думите на Спасов по следния начин: „Доколкото разбирам Гешев няма правоспособност да бъде магистрат. Ако той изначално не е имал тази правоспособност, той изобщо не е могъл да встъпи като следовател, прокурор или главен прокурор. Ако това действително се провери и дали ВИПОНД са могли да издават специалност „Право“, то може да се окаже, че Гешев не може да бъде част от съдебната система. Като са го допуснали веднъж в нея, след това са решили, че може да го развиват вътре в нея“.

Казусът в парламента

Дипломата на Иван Гешев бе разисквана и по време на изслушването на Янаки Стоилов и Бойко Рашков в парламента по темата с отстраняването на главния прокурор.

На въпрос легитимна ли е дипломата на Гешев, Янаки Стоилов посочи, че отговор може да даде министърът на образованието. Ocнoвният aдрecaт e тoй. Миниcтърът нa прaвocъдиeтo удocтoвeрявa придoбитaтa юридичecкa прaвocпocoбнocт. Т.е.cлeд кaтo лицaтa ca ce диплoмирaли, кaрaли ca cтaж и ca пoлoжили тeoрeтикo-прaктичecки изпит, aз пoдпиcвaм удocтoвeрeниe зa юридичecкa прaвocпocoбнocт, нo тe прeдпoлaгaт нaличиeтo нa вaлиднa диплoмa зa придoбитo юридичecкo oбрaзoвaниe".

Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ пък се закани депутатите да проверят документа.

В защита на Гешев

Днес зам.-главният прокурор Даниела Машева заяви, че дипломата на Иван Гешев е легитимна. „Многократно е проверявана тази диплома. Смятате ли, че това висше учебно заведение (Академията на МВР) не е акредитирано да издава такива дипломи. Много адвокати и нотариуси имат дипломи оттам, какво ще се случи с тях и с техните актове?“, коментира тя в ефира на bTV.

Според нея темата за дипломата на главния прокурор се повдига в обществото заради неуспешната процедура по неговото отстраняване във ВСС.

Историята се повтаря

Всъщност казусът с дипломата на обвинител №1 не е нов и бе повдигнат малко преди Гешев да заеме поста.

Още през 2019 г. от Академията на МВР излязоха с позиция по темата, че „омаловажаването на правната подготовка в учебното заведение е спекулативно“.

„Във времето, когато в Академията на МВР се е придобивала гражданска специалност „Право“ и квалификация „Юрист“, обучението не е отстъпвало по никакъв начин на високите образователни стандарти, традиционно поддържани в институцията. Изучаването на тази специалност е регламентирано с Указ № 2415 от 1987 г. на Държавния съвет на НРБ, като последният випуск с гражданска специалност „Право“ е завършил през 1995 г. Според чл. 4 от Указа курсантите са изучавали в пълен обем всички дисциплини, преподавани в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, обясниха тогава от академията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:51, 26 юли 21

ОК
Айде сега да видим дипломите и на другите - Мая, Хаджикъв си, Танчето, Раданчето и така

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама