Съдът спря вписването на новото ръководство на БЕХ

20:00, 27 юли 21 / Политика 25 1854 Шрифт:
Ирина Иванова

Вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг е спряно от съда след жалба на отстранения изпълнителен директор Валентин Николов.

Припомняме, че в петък енергийният министър Андрей Живков освободи борда на директорите на холдинга, а те обжалваха решението. В неговия състав влизаха Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки.

Съдът се е произнесъл по моя жалба, където е образувано дело срещу действията на министъра. Съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд“, обясни Валентин Николов пред БНР.

Като за последно: Бетонира ли се ГЕРБ в енергетиката?

Според него няма решение кой ще разписва предстоящите разплащания на Българския енергиен холдинг. Утре трябва да се разпишат 550 милиона евро към облигационерите. Не стане ли това нещо, ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на милиард и двеста милиона евро. От друга страна, ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ двойката, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро. Това решение хвърля цялата енергетика в колапс“, каза още Николов.

Той бе категоричен, че ще пише до прокуратурата и съответно ще изиска от държавното обвинение да вземе отношение по казуса.

Старият борд още има задължения

До вписването на нов ръководен състав на Българския енергиен холдинг старото ръководство е длъжно да изпълнява добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения, предупреди министърът на енергетиката Андрей Живков в писмо до Съвета на директорите на холдинга.

Той нарече „спекулативни“ твърденията на Николов и увери, че от Министерството на енергетиката в детайли съблюдават процедурата по рефинансиране на съществуващия дълг на холдинга, като тя е приключила успешно.

„Паричната ликвидност, необходима за погасяване на задълженията, е текущо налична в банкови сметки на холдинга“, се казва в писмото на министър Живков. По думите му Министерството на енергетиката е извършило надлежни проверки с всички финансови контрагенти, свързани с процеса на погасяване на задълженията по изтичащата облигационна емисия. Установено е, че необходимите правни реквизити са налични, което потвърждава готовността за спазване на всички задължения към кредиторите на БЕХ, посочват от министерството.

До 2 август БЕХ трябва да върне заема от 550 млн. евро

БЕХ е емитент на емисия от еврооблигации на обща стойност от 550 000 000 евро, чийто падеж предстои на 2 август т.г. На датата на падежа следва да бъдат заплатени и дължимите лихви за последната година на обща стойност 26 812 500 евро. С това общият размер на дължимите суми, които следва да бъдат заплатени е 576 812 500 евро.

Към настоящия момент, средствата необходими за изплащане на дълга, са налични по сметка на БЕХ в Българска Банка за развитие. За да бъдат преведени по сметката на агента по плащанията – Citibank London, те обаче следва да бъдат наредени утре с платежен документ от упълномощено лице, обясни досегашното ръководство на холдинга в позиция в петък.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама