Консултациите на партиите: дрън, дрън, та пляс

11:30, 27 юли 21 / Политика 25 3176 Шрифт:
Марая Цветкова Автор: Марая Цветкова

През последната една седмица всички партии в НС, освен ГЕРБ, отидоха на консултации с „Има такъв народ“. Това, което можем да твърдим със сигурност от кратките изявления след срещите е, че партиите са си прочели една на друга програмите. Вие избирайте дали да се смеете или да плачете.

Градация на удовлетворението

Неизненадващо, най-доволни от провелите се консултации изглеждаха хората около Мая Манолова, която заяви, че приоритетите на ИБГНИ имат едва ли не пълно припокриване с идеите на ИТН. В последствие от ИТН обявиха, че не желаят да бързат с увеличаването и преизчислението на пенсиите, но явно това не е чак такъв проблем за най-малката парламентарна група. Разногласията в тази групичка отново привидно са относно подкрепата и участието на ДПС. Ако Манолова е категорична, че не желае кабинет подкрепен от Движението, то Хаджигенов и Дончева са на обратно мнение. Важното в случая е, че точно Манолова и Дончева следва да знаят какво точно означава формална или неформална подкрепа на ДПС. Краткото обяснение е, че една такава подкрепа струва много пари от джоба на българина.

От Движението останаха лаконични, но като цяло има привиден синхрон в основните цели, които от ИТН също си поставят. И макар ИТН да се обявяваха против модела на управление, то сега реториката е по-нюансирана в полза на ДПС. Вече само Борисов е за „изчегъртване“ и общата кауза не предполага отказ от подкрепа. Нека да припомня, че по време на онази пресконференция с Николай Василев от ИТН заявиха, че не желаят техният кабинет да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС. Сега говоренето е в стил „няма как да ги спрем, ако искат“ и тепърва предстои да разберем дали тази градация ще продължи със смекчаването на тона. Ако оставим настрана проблематичната комуникация на ГЕРБ, то отново ситуацията за ДПС е благоприятна на безотказно работещия принцип с привидното „ние не ги щем“, съчетано с „ние сме отговорна партия и работим за демокрацията“.

„Има такъв народ“: Обратен завой

ДБ сякаш усетиха, че от ИТН ще следват линията на „всяка подкрепа е важна” и тяхната всъщност не е първа сред равни. От една страна стои категоричният отказ от подкрепа на ДПС, а от друга възможността за тъй лелеяната правосъдна реформа, по която уж има консенсус, че трябва да се случи обаче не и как да се направи. Всъщност вероятността ГЕРБ да подкрепи исканията на ИТН за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, би вкарала ДБ в размисли относно съществуването си и дали изобщо е възможна работеща промяна в сферата. На практика ГЕРБ не би следвало да има принципни съображения по официализирането на подчинението на прокуратурата на изпълнителната власт.

Лидерката на Столетницата сякаш изглеждаше най- дистанцирана от идеята за обща посока и то не само заради решенията, които трябваше да бъдат взети на Пленума, а и заради това, че от ИТН са по-склонни да приемат социалните искания на ИБГНИ, отколкото техните. Икономическата пропаст и неприкритото лошо отношение към БСП на Слави Трифонов и компания също оказват влияние. За разлика от другите, Нинова не се изказа по въпросите за подкрепата и влиянието на ДПС над евентуалния кабинет. Възможността изслушаните служебни министри да са част от новия кабинет, също не й се нрави поради тяхната опозиционност спрямо нея.

Чакаме премиерата на кабинета

Отново има всякакви спекулации за имена, но така или иначе новото предложение за кабинет не би следвало съществено да измени своите позиции спрямо партийната линия. Важното е да се отбележи, че формациите в момента договарят парламентарната си дейност, а не работата на изпълнителната власт, от която на практика те всъщност зависят. От ИТН следва да гарантират, че ще има приемственост между договореното в тези преговорни работни групи и предложените личности. Ако този проектокабинет мине, това правителство може би ще е едно от най-чудатите откъм структура, поради изключително малкото си малцинство. Вече стана ясно, че постове за министри няма да се търгуват, но предстои да видим дали все пак партиите ще договорят и дадат като гаранция за подкрепа предложения за заместник- министри и други ключови длъжности. Ако не го направят, си запазват възможността да оттеглят подкрепата си доста по-лесно и правителството ще лежи и на герберска подкрепа. Няма как да знаем всичко, което са си договорили партиите на консултациите, но дори още не е ясно дали и какви споразумения ще следва да гарантират поетите ангажименти от страна на ИТН в замяна на подкрепа. Струва ми се, че избягването на въпроса е проблематично, но се надявам формациите да го изискват и по време на дискусиите в отделните работни групи, които ще договарят детайлите по политиките.

Ако има нещо сигурно то е, че президентът няма да чака вечно с връчването на мандат. Дано все пак „гледането в една посока“ не се окаже недоглеждане от бързане през розови очила.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама