„Има такъв народ“: Обратен завой

17:20, 23 юли 21 / Политика 25 5347 Шрифт:
Марая Цветкова Автор: Марая Цветкова

В последните няколко дни от партията на Слави решиха да смекчат тона и поведението си спрямо останалите евентуални коалиционни партньори, но това от части бе продиктувано от обществената реакция, а не от самостоятелно преосмисляне на грешните стъпки, които партията реши да предприеме по отношение на проваления проектокабинет и отказа от диалог с останалите.

Опипване на почвата

След като се получи фалстарт на цялата концепция зад държанието на „Има такъв народ“, май е редно да се запитаме кому беше нужен този тъп скеч? Естествено е, че някои се опитват да опипват почвата, но не го правят по честен и директен начин. Нека да си дадат сметка, че тази почва е такава каквато те са я култивирали във времето и заслужено получава обществено недоволство от различни посоки. От друга страна, самата нужда от опипване на почвата на тези кукловоди е знак, че все пак има минимален шанс нещо по-различно да бъде посято на българска територия.

Консултации или не баш?

Добър знак е, макар и закъснял, че от ИТН се решиха да проведат диалог с партиите. Още по-добър знак е, че мястото на провеждане няма да е някоя партийна централа, а сградата на Народното събрание. В този изненадващ лъч светлина обаче се появяват и разни тъмни петна, които ще замаят главите само на прибързалите да подскочат от радост. А по-наблюдателните получават поредната инжектирана доза съмнение.

На първо място, трябва да се отбележи, че заявката на ИТН от изборите през април месец бе, че в коалиции с партиите на статуквото и конкретно назованите ГЕРБ, БСП и ДПС няма да влизат. Сега ситуацията по резултат е сходна и Мисия 121“ отново не бе осъществена. По-лошото за ИТН е, че с поведението си сякаш не убедиха останалите, че те са кредибилен партньор и възможността за трети избори още стои на масата. Разликата е, че този път няма да изглежда като прищявка, а като неизбежно завъртане на колелото. Ако се стигне до сформиране на каквото и да е правителство, то отново ще бъде помрачено от смелите заявки, която всяка антисистемна партия прави преди да е вкусила властта и да е ударила държавността.

„Има такъв народ”: дяволът е в детайлите

На второ място, от ИТН поканиха на консултации всички партии, освен тази на Бойко Борисов. В задачата се пита, защо и ДПС ще присъства, след като нуждата от възпрепятстване на движението на Ахмед Доган е дори по-широко одобрявана от свалянето на ГЕРБ сред гражданите? Нещо повече, ГЕРБ понасяше удари през цялото време не само заради изцепките на лидера си, а и заради обвинения в задкулисие с ДПС, които от самата партия частично започнаха да признават. От ИТН така и не дават адекватен отговор на въпроса „Защо?” предвид и факта, че с депутатите на БСП бройката излиза. Вярно е, че и двете партии имат срамно минало, но в така създалата се ситуация е за предпочитане БСП, която освен отслабена изглежда, че предявява по-голяма сетивност пред ключовите въпроси, особено в сферата на правосъдието. Явно от ИТН продължават да не разбират, че компромисите които се изискват от партиите са не само по отношение на постове, а и по отношение на колаборацията с ДПС и от части с БСП. По отношение на поканите, единственото ясно и одобрено действие е липсата на покана към ГЕРБ.

На трето място, тонът на говорене е различен, но по същество намеренията на ИТН да наложат изцяло техен Министерски съвет и да бетонират наратива, че е наглост да се искат постове не е променен. Ако осъзнаването на грешките бе по-категорично, то щеше да се чуе поне една благозвучна нотка на благодарност към свенливите евентуални коалиционни партньори. Засега проличава само страхът от голям спад гласове за следващите избори. Всъщност, към този момент ИТН дава заявка, че ще преповтори действията си и единствената разлика е, че ще бъдат преиграни на живо, вместо от кабеларката. Предвид тези сигнали изпратени от партията, отново се оставя впечатлението, че всъщност другите партии имат повече нужда от ИТН, а не обратното. Някак не се отчита, че на тези три формации им е добре и в опозиция, пък са и свикнали. През идната седмица тепърва ще стане ясно, дали освен заявката за разбирането на отговорността, тя ще бъде доказана. Въпреки широкия обществен натиск за нужда от правителство, аз все пак оставям възможността за изход без изход.

Контузен отбор. Кое е лекарството?

В крайна сметка, който каквото и да говори истината е, че това стъпване накриво контузи отбора преди старта на трудния мач. Единственото лекарство е по-либерална политика по отношение на постовете от страна на ИТН и абсолютно задължително добре изготвено коалиционно споразумение, защото плаващите мнозинства могат да бъдат полезни само чрез такава ясна и конкретна програма за управление. Ако тези две условия не са налице, то е по-добре ДБ, ИБГНИ и БСП да бъдат опозиция или да се върви към поредните избори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама