Отново протести и безредици в Европа заради COVID мерките

19:30, 24 юли 21 25 3748 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За поредна седмица в редица страни от Европа се проведоха протести срещу въвеждането на задължителна ваксинация и нови мерки срещу COVID-19. Във Франция, Австралия и Словакия се стигна и до сблъсъци с полицията.

Европа на бунт срещу въвеждането на задължителна ваксинация

Протест срещу „зелените паспорти“ в Париж

Стотици демонстранти се събраха на площад „Трокадеро“ в Париж, за да протестират срещу задължителните здравни пропуски при посещение в кафенета, ресторанти, театри или музеи, съобщи телевизия BFMTV.

Организатор на протеста е бившият зам.-председател на крайнодесния Национален сбор, в момента лидер на създадената през 2017 година партия на Патриотите Флориан Филипо. 

След предишната национална мобилизация на 17 юли, в цялата страна са насрочени протести срещу разширяването на задължението за здравни сертификати и задължителното ваксиниране за някои професии. В парижката префектура са заявени три демонстрации с начало от площад „Трокадеро“, от площада на Бастилията (по инициатива на „жълтите жилетки“) и от Държавния съвет.

Демонстрации срещу задължителните здравни пропуски се провеждат и в Тулуза, Марсилия, Нант, Страсбург, Реюнион и други френски градове. Хиляди излязоха по улиците на южния пристанищен град Марсилия, скандирайки „Свобода, свобода“, или „Макрон, не искаме твоя пропуск“. Колоната потегли от старото пристанище до префектурата под звуците на свирки и аплодисменти. С вдигнати юмруци, някои от участниците в протеста няколко пъти подеха френския национален химн, „Марсилезата“, пише БТА.

Сблъсъци във Франция заради задължителната ваксинация

Хиляди австралийци също на протест срещу поредния локдаун в двата най-големи града

Хиляди австралийци също излязоха на протест срещу карантинните мерки, наложени в двата най-големи града на Австралия, предаде Франс прес.

В Сидни избухнаха сблъсъци между конни полицаи и демонстранти, които замеряха служителите на реда със саксии с цветя и бутилки. На жителите на града бе наредено да не напускат домовете си в продължение на един месец, освен в краен случай, за да бъде ограничено разпространението на COVID-19. Хеликоптери прелитаха над улиците на Сидни, 5-милионен град, който се бори да сдържи изострянето на епидемичната ситуация, дължащо се на варианта Делта на коронавируса. Протестиращите в Сидни бяха около 3500, а полицията арестува 57 души, съобщи Ройтерс.

В Мелбърн хиляди хора се събраха пред парламента на щата Виктория. Демонстрантите, които не носеха маски, нарушиха забраните за събиране на хора на обществени места. Те издигнаха плакати с надписи „Събуди се, Австралия“.

Масово недоволство срещу задължителното ваксиниране и в Гърция

Словашката полиция използва сълзотворен газ на протест срещу COVID мерките

Междувременно части на словашката полиция за борба с безредици използваха сълзотворен газ срещу стотици демонстранти, които блокираха входа на парламента на Словакия и замеряха сградата с яйца. Това стана по време на парламентарно обсъждане на законопроект за нови мерки срещу разпространението на COVID-19, на който протестиращите се противопоставят.

Някои демонстранти скандираха „Държавна измяна“, а един от тях носеше плакат с надпис „Стоп на коронафашизма“. Поводът е проектозакон, който ще осигури на ваксинираните срещу КОВИД-19 по-лесен достъп до масови прояви и обществени пространства от тези, които не са. Сред другите възгласи, които се скандираха бяха „ваксинен фашизъм“, „Гестапо“ и „Няма да се предадем“, отбелязва ДПА.

Някои от протестиращите се бяха загърнали със словашкото знаме или го развяваха пред намиращата се на един от хълмовете в столицата Братислава сграда на парламента.

След намесата на полицията протестът продължи мирно и впоследствие намаля.

Германия въвежда по-строги правила за пристигащите от Испания и Нидерландия

Протести имаше и в Германия. Страната класифицира Испания и Нидерландия като райони с голямо разпространение на коронавируса. Това означава, че неваксинираните пътници, връщащи се от тези страни, ще трябва да се поставят под карантина за поне пет дни.

Решението беше обявено по време на лятната ваканция в Германия, когато много семейства почиват на слънчевите средиземноморски плажове на Испания, на популярния сред туристите остров Майорка или на нидерландското Северно море.

Демонстрации срещу новите ограничения заради коронавируса имаше днес и в Италия, Португалия, Нидерландия, Испания и Ибиса

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама