Здравата дълга коса иска грижа

18:30, 24 юли 21 / Любопитно 25 2673 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

За да се сдобиете с красива дълга коса сякаш е нужна цяла вечност. Средно годишно косата ни расте само с около 15 см, така че отнема доста време, за да преминем от къса спортна прическа до пищни кичури под раменете. Много от нас се отказват в онези средни етапи на растеж, когато косата ни не е достатъчно дълга, но вече не е и къса, и изглежда просто „неудобна”, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС. 

Ето някои съвети, за да накарате косата си да расте възможно най-бързо и същевременно да е жизнена и здрава.

Подрязвайте редовно краищата

Въпреки че може да изглежда контрапродуктивно, малките подстригвания на всеки шест седмици ще ви избави от „цъфнали краища”, ще заздравят косъма и ще поощрят растежа на косата.

Разресвайте косите си преди сън

За да поддържате скалпа си естествено овлажнен, докато спите, разрешете косата си няколко пъти, за да разпределите ефективно естествената мазнина по скалпа си и да стимулирате кръвообращението.

Избягвайте честото третиране с химикали

Като цяло, на колкото по-малко малко химически обработки подлагате косата си, толкова по-здрава ще бъде тя и толкова по-бързо ще расте.

Защо косата побелява?

Диета

Когато се стремим да оптимизираме растежа на косата, трябва да вземем предвид храните, които консумираме. Протеините стимулират растежа и възстановяването на косъма.

Увеличаването на приема на бели меса, риба, боб и ядки ще помогне за растежа на косата. Хората, които нямат достатъчно протеини в менюто си често страдат от косопад.

Витамините А, С и Е, минерали като цинк и желязо и Омега-3 мастни киселини също могат да допринесат за здравата коса.

Шампоан само няколко пъти седмично

Естествените масла в косата ни я предпазват, така че е добре да изчакате няколко дни преди да измиете косата си отново с шампоан.

Масажирайте скалпа си

Ще се погрижите за скалпа си, ако намалите температурата на душа с няколко градуса, а с масажни движения ще ускорите растежа на косата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама