Мая Илиева: Клиничните пътеки се превръщат в персийски килими

14:04, 20 юли 21 25 2390 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Започват да излизат мръсните тайни на системата. Беше време да излязат. Пандемията ускори излизането на мръсните тайни на тази система. Виждаме, че вече и лекари започват да говорят за това, че тази система не работи. Тя най-накрая трябва да бъде не просто реформирана, а да бъде променена изцяло, заяви пред БНР Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти.

Болниците като търговски дружества трябва да генерират печалба. Започва да се говори за приходи и разходи, а не за това как се лекуват пациентите и най-вече дали се лекуват качествено. Оттук можем да говорим много и за клиничните пътеки. Клиничните пътеки се превръщат в персийски килими с тези фиктивни хоспитализации. И то се прави с една-единствена цел – да заработят хората, които работят в системата своите заплати“, коментира Илиева.

Пореден ден на протест: Медици от „Пирогов“ плашат с напускане

По думите й властта е съсредоточена в директорите на болниците и има дългогодишни болнични директори, които според нея си мислят „че тези болници са им едва ли не частна собственост, хората, които работят са роби, а те са робовладелците“.

Парите отиват в една шепа хора, които се разпределят по върховете на тази система“, подчерта Мая Илиева.

Протестът на „Пирогов“ в защита на отстранения директор проф. Асен Балтов според Илиева е „изключително неморален“. Тя отбеляза, че хората са излезли под натиск от началници, приближени на вече бившия шеф на болницата.

Председателят на КНСБ в „Пирогов“ събира хората в болницата, за да излязат навън. Тук това е шокиращото – за пръв път синдикат защитава работодател и то работодател, обвинен в нерегламентирани практики, в присвояването на доста значителни средства“, каза още тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама