За първи път: Продадоха изкуствено сърце

14:00, 19 юли 21 / Любопитно 25 2282 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Френският производител на протези „Carmat“ съобщи, че е продал изкуствено създадено сърце за нуждите на италиански пациент в очакване на трансплантация. Това се е случило за първи път от основаването на комапнията през 2008 г.

Операцията е била извършена от екип, ръководен от сърдечния хирург д-р Чиро Майело в болницата „Azienda Ospedaliera dei Colli“ в Неапол. Това е един от центровете с най-голям опит в областта на изкуствените сърца в Италия, се казва в изявление на компанията.

Трансплантациите в България - напът да бъдат окончателно спрени

„Carmat“ си осигури европейска маркировка CE през декември 2020 г. за продажба на изкуствено сърце на „Aeson“ като „мост за трансплантация“. Това сертифициране се основава на резултати от проучване, известно като PIVOTAL, което стартира през 2016 г. и все още е в ход. През ноември 2019 г. резултатите на първите 11 пациенти в проучването показват, че 73% са оцелели в продължение на шест месеца с транспланта.

Според компанията, първата търговска продажба на изкуственото ѝ сърце е отбелязала „важен етап, който отваря нова глава в развитието ѝ“ и се надява да намери повече клиенти във Франция и Германия до края на годината. Говорител заяви пред АФП, че за първи път едно от сърцата се използва извън клинично изпитание. А разходите за операцията - над 150 000 евро - са били платени от регионалната здравна система.

Расте броят на българите с позитивна нагласа към донорство

На 15 юли „Carmat“ обяви първото имплантиране на сърце  „Aeson“ на пациент в САЩ в клинично проучване в университетската болница „Duke“ в Дърам, Северна Каролина. Тя търсеше 10 подходящи пациенти, които да участват в проучване, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама