Какви са признаците на топлинния удар?

14:00, 17 юли 22 / Любопитно 25 3850 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Топлинният удар може да се разпознае по такива признаци като ускорен сърдечен ритъм и учестено дишане, мускулни спазми и повишаване на телесната температура. За да го избегнете, трябва да останете на сянка и да пиете достатъчно вода, каза пред РИА Новости главният лекар на клиниката „Invitro-Москва“ доктор Сергей Хомяков.

Как да разпознаем топлинен удар? Симптомите са учестен пулс и дишане, умора, мускулна слабост, главоболие, световъртеж, повръщане, мускулни спазми, загуба на съзнание, повишена температура при липса на изпотяване“, заяви експертът.

Как да намалим потенето в жегите

За да се предпазите от риска от топлинен удар, продължи той, е необходимо да отидете на сянка, да пиете достатъчно вода, да намерите добре проветриво място, да си вземете душ с хладка вода. Като цяло, отбеляза Хомяков, температурата на въздуха над физиологичната телесна температура от 36,6 градуса по Целзий в продължение на часове и при излагане на слънце е опасна за хората - особено в условия на висока влажност на въздуха и липса на вятър, пише БГНЕС.

Внезапните температурни промени са опасни за обездвижените и незакалени хора. „При резки температурни промени, повече от 10 градуса, има промяна в тонуса на съдовата система, рискът от съдови спазми и инфаркти се увеличава“, обясни лекарят.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама