На майките или на бащите им е по-трудно да работят от вкъщи?

19:10, 15 юли 21 / Любопитно 25 2381 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Майките на малки деца са се справяли много по-трудно с работата от къщи по време на блокирането заради коронавируса, отколкото бащите. Това установи проучване на службата за социално и културно планиране на Нидерландия (SCP). За разлика от други хора, които са работили от къщи, жените с деца на възраст под 13 години не са имали добър баланс между професионалния и личния живот, пише сайтът NL Times.

Според SCP това може да е свързано с факта, че майките с малки деца са имали собствено работно пространство у дома в по-малко от една трета от случаите. Бащите са имали работно пространство вкъщи в повече от половината от случаите. Децата също са по-склонни да прекъсват майките си с въпроси, отколкото бащите, се казва още в проучването.

Над половината изневеряващи мъже избират колежка

Правителството на Нидерландия обмисля да продължи да насърчава работата от къщи. От там са на мнение, че това ще бъде от полза за служителите, ще намали въздействието върху околната среда заради пътуванията до работното място и обратно и потенциално ще привлече хората с отговорности като тези на майките с малки деца да работят повече часове.

След публикуването на данните от проучването SCP предупреди, че тази последна надежда може да не оправдае очакванията. Службата за планиране подчерта, че трябва да се постигнат споразумения между правителството, служителите, работодателите и други заинтересовани страни за работа от дома, като се фокусира върху индивидуалния подход. Хората, на които им е трудно да работят от къщи, трябва да се ползват с приоритет за място в офиса, смята SCP.

Работодателите също все по-често предпочитат да работят от къщи, установи Министерството на инфраструктурата и управлението на водите в собствено си проучване. 96% от анкетираните 1100 компании заявиха, че предлагат помощни средства за работа от дома, 86% вече предлагат гъвкаво работно време, а 94% имат възможности за виртуални вместо физически срещи. Почти половината от работодателите заявиха, че планират да продължат да инвестират в улесняване на работата от дома за своите служители, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама