Как Борисов за малко не стана депутат насила

09:30, 15 юли 21 / Новият парламент 25 2295 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Три дни след парламентарните избори лидерът на ГЕРБ обяви, че се отказва от мястото си в следващия парламент.

„Като гледам как са ме почнали с разпити, по-добре да не влизам, за да не утежнявам работата на полицаите”, мотивира Борисов решението си вчера пред журналисти. Бившият премиер днес се явява на разпит в полицията, където се очаква да отговаря на въпроси във връзка със обвинения за заплаха на бизнесмен от преди десетина години.

Заявлението на Борисов да се оттегли от парламента бе одобрено от ЦИК на среднощно заседание, но след редица скандали и след като първоначално е било отхвърлено.

Скандалът в ЦИК

На заседание късно снощи членовете на ЦИК гласуваха поредица от искания на кандидати, които не желаят да влизат в парламента. Срещу това обаче се обяви Цветозар Томов, който заяви, че „народните представители се избират от гласоподавателите, а не от ЦИК“ и е редно те да бъдат освобождавани от парламента. 

„Няма никакви морални основания да се толерира една практика, при която кандидати използват личната си популярност, за да привличат гласове за своите партии, след което натоварват ЦИК да ги освободи по този начин“, допълни говорителят на комисията, цитиран от „Сега“.

Председателят на комисията и мнозинството обаче изтъкват, че ако избраният на кмет на Благоевград Илко Стоянов не бъде изваден от списъка с депутати, ще изпадне в несъвместимост. Така в крайна сметка отказът на Стоянов от депутатското място е уважен.

Големият спор обаче възниква, когато идва ред да се гласува заявлението на лидера на ГЕРБ. Против това отново се обявява Томов, а предложеният от ГЕРБ в комисията Красимир Ципов изтъква, че досега не е имало проблем, когато кандидат, спечелил в два изборни района, поиска да се откаже от единия по своя воля, а според него няма разлика между такова искане и желанието на един кандидат въобще да не бъде избран. 

При гласуването обаче се оказва, че решението за одобрение не събира необходимото мнозинство и така Борисов остава депутат въпреки желанието си. Това отприщва скандал и при разцепването си комисията прегласува заявлението на Илко Стоянов и този път го отхвърля.

Час по-късно комисията отново се събира, този път в намален състав, и одобрява заявленията и на Борисов, и на Стоянов. ЦИК одобри отказите от депутатско място и на водача на листата на ГЕРБ/СДС в Плевен проф. Григор Горчев, както и на четвъртия в листата на ДПС в Стара Загора Николай Колев.

ГЕРБ атакува ЦИК

Рано тази сутрин от ГЕРБ отново разкритикуваха ЦИК и обявиха заседнието за „среднощен хаос“.

В дните преди и след изборите членовете на бившата управляваща партия се срещат по-често с медиите, отколкото през целия им мандат на власт. „С желанието си да изчегъртат ГЕРБ и Борисов, ЦИК щеше да създаде един абсурд“, обяви Цветомир Паунов.

„ЦИК взема решения напук на ГЕРБ, това не е добре за доверието на изборния процес, този състав и структура на ЦИК са неадекватни и трябва да бъдат променени“, добави от своя страна Тома Биков .„Радев си направи ЦИК да му е удобна, но ще дойде време, в което няма да му бъде“, каза още той.

Борисов: ЦИК иска да ме унижава

Казусът коментира и самият Борисов, който днес беше разпитван в полицията по три сигнала. По думите му ЦИК в желанието си да го унижава, първоначално го е оставила депутат, но тъй като такъв той се ползва от имунитет, посреднощ комисията е сменила решението си. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама