И ГЕРБ няма да подкрепи кабинета на Трифонов

13:18, 14 юли 21 / Новият парламент 25 2462 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

И ГЕРБ няма да подкрепи проектокабинета на „Има такъв народ“, обяви лидерът на партията Бойко Борисов.

„Не, няма по никакъв начин да го подкрепя. И се извинявам на народа, че ще страда много заради тези, ако не направят правителство. Извинявам се, но нямам шанс… Ще бъде късно, когато разберем кой седи зад Слави Трифонов“, заяви той на пресконференция, часове след като стана ясно, че „Има такъв народ“ печели изборите.

Окончателно: „Има такъв народ“ печелят изборите

И добави „Ние сме срещу Слави от два месеца. Каква е логиката да го подкрепим сега?", посочи Борисов. И допълни: „Избутаха го с нула цяло и нещо процента да е първи – ето, заповядай, управлявай! Трябва да се поеме политическа отговорност“, допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че управлението на държавата не е шоу, а отговорна работа. Освен това Борисов заяви, че партията му веднага ще върне мандата за съставяне на правителство.

От „ще дам 10 депутати“ до „няма шанс“

ГЕРБ става поредната политическа формация, която променя на 180 градуса позицията си спрямо евентуално управление на „Има такъв народ“.

Само преди два месеца Борисов (тогава победител) обяви подкрепа за Трифонов. Тогава той обеща, че ще даде „десет дежурни депутати“, ако „Има такъв народ“ не успее сама да сформира мнозинство. Обрат има и при част от другите партии, които през април обявиха подкрепа (дори и под условие) за Трифонов още преди да е обявил кабинет.

След втория вот и вече презентирания проектокабинет обаче Трифонов не среща такава гореща подкрепа. БСП и „Демократична България“ се обявиха против обявения кабинет, а „Изправи се! Мутри вън!“ предложи служебният кабинет да стане редовен.

ГЕРБ не подкрепя служебното правителство да стане редовно

Лидерът на ГЕРБ категорично заяви, че няма да подкрепи идеята на „Изправи се! Мутри вън!“ служебният кабинет да стане редовен.

„Шестият с 5% предлага решение - това е несеризоно. Мая Манолова си има Велислав Минеков, Бойко Рашков и Стойчо Кацаров. Те и сега си управляват държавата. Направо Радев да си установи еднолична диктатура. И преди сме живели в такъв период“, посочи той.

Кое зло да избера? Не подкрепям Слави Трифонов, остава Бойко Рашков. Подкрепям правителството, идва Слави Трифонов. Умолявам ви, Христо (Иванов), вие надробихте тая попара, ще я сърбате. Ако оставите държавата на Румен Радев, ни вкарате в трети избори. Няма никакво значение какво ще се случи с ГЕРБ... Съберете се, ако няма парламент, няма да имаме бюджет, идва трета вълна на ковид, има ваксини, ще ги хвърлите в канавката. Направите си правителство“, призова бившият премиер.

Борисов няма да е депутат, нито ще се кандидатира за президент

Борисов даде да се разбере, че планира да се откаже от депутатското място в следващия парламент, както стори и предишния път. „Като гледам как са ме почнали с разпити, по-добре да не влизам, за да не утежнявам работата на полицаите”, поясни лидерът на ГЕРБ.

Той обяви и че не планира да се кандидатира на предстоящите президентски избори. „Науправлявал съм се. Личното ми его е удовлетворено. Няма българин, който да ме стигне в следващите 20-30-40 години като изборни резултати. Единствено искам партията ми да е силна и стабилна и народът да е добре”, мотивира решението си.

Още от сега обаче имал кандидат, който да противопостави на Румен Радев – „знае езици, професор е, висок, красив, с коса, умен и с очила“. Името му обаче щял да разкрие на по-късен етап, по примера на Слави Трифонов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама