Изборните куриози: Шамар, борба с машините и фото бомба

13:45, 12 юли 21 / Новият парламент 25 2187 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Изборният ден премина с рекордно ниска избирателна активност, обичайните индиректни политически престрелки и без сериозни нарушения на обществения ред. На пръв поглед нищо необичайно в провеждането на избори и то в разгара на лятото. Въпреки това не липсваха и куриозни ситуации, които да разведряват обстановката и да ни напомнят, че българинът винаги има с какво да изненада полузаспалата публика.

Горко ѝ на тази държава, в която на 70% от населението ѝ не му пука за нея

Безумно решение за изключване на изборната машина, шамар на заместник-председател на СИК и нестандартен призив за решение на обществен проблем, са само част от най-любопитните случаи от вчерашния ден. 

Лице в лице със „страшните“ машини

Въпреки че мнозина от престрашилите се да гласуват вчера се убедиха, че машините не хапят и няма нищо толкова страшно, за някои те се оказаха истинско предизвикателство. 

Вчера 90-годишна жена от Русе успя да се „справи“ с изборната машина за 17 секунди. Но друга 57-годишна дама от село Каменар постави рекорд за най-бавно гласуване - близо час. Причината - била е неграмотна и не е успяла да прочете инструкциите. Тя се е опитала да гласува няколко пъти, а опитите на членовете на избирателната комисия да ѝ помогнат се оказали неуспешни. Накрая се оказало, че жената маркирала първо преференцията, а след това номера на желаната партия, поради което и машината не отчитала вота ѝ, предаде БНТ.

По-шокиращ за помощниците в изборния процес обаче бе случай от Турция, където мъж обърка машината за вот с....климатик. 

Проблеми с машините: В 52 секции в страната са преминали на хартиен вот

В няколко секции в Благоевградска област пък въпреки че избирателите се оказаха над 300, за тях нямаше доставени машини, каквото е изискването на изборното законодателство. А в една от тях дори председателят на комисията се отказа да е председател, възмутен, че ще се гласува с хартия, пише „Сега“.

В една от секциите в Добрич пък член на избирателната комисия гласувал вместо избирателя, който се затруднявал с машинното гласуванеДруг предприе безумното решение да изключи машината, за да си зареди телефона. 

Проблеми с машините имаше и в Костинброд, където една машина изкара касови бонове вместо разписки, съобщи БНР.

В шуменското село Капитан Петко пък мъж е зашлевил шамар на заместник-председател на секционна избирателна комисия. Причината била, че не му разрешил да наставлява възрастна жена как да гласува. По-късно той бил арестуван за хулиганство, информира БНТ. 

Изборна агитация

Традиционно, въпреки забраните на изборното законодателство, не липсваше и агитация - къде прикрита, къде не чак толкова. 

Сред най-фрапантните случаи бе агитация в кафемашина, разположена в непосредствена близост до две секции. При поръчка на кафе, тя пускала на гражданите чашки с логото на политическата сила и номера ѝ в бюлетината. За случая е подадена жалба в районната избирателна комисия. Сигнал е бил подаден и в Районното полицейско управление във Ветово. По обяд служителите спряха машината и по тяхно разпореждане представител на фирмата подмени агитационните чаши с обичайните.

А „Българските патриоти“ сигнализираха в социалните мрежи, че на образец за гласуване в една от секциите в Турция е отбелязана конкретна партия. 

Фото бомба: Инфлуенсър привлече вниманието към обществен проблем

Скучните клиширани изказвания на политиците по време на тяхното гласуване бяха разчупени от инфлуенсъра Любомир Жечев. 

Докато служебният премиер и лидерите на големите партии се изказваха пред камерите и фотоапаратите за какво са дали своя вот, той заставаше зад тях с голям плакат с надпис „Оправете стеснения път в Студентски град“. Жечев разказа, че каузата му е лична и цели разширяване на бул. „Осми декември“, който е стеснен от изкоп за строеж на сграда. 

И докато едни не му обърнаха особено внимание, от други той успя да получи обещание и подкрепа за разрешаване на проблема. С каузата се ангажираха лидерът на БСП Корнелия Нинова, на съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и председателят на гражданската платформа „Изправи се.бг“ Мая Манолова. Премиерът Стефан Янев го посъветва да се обърне към Столична Община.

Дали обаче личната му кауза ще пожъне резултат и политиците ще удържат на думата си и след изборния ден, предстои да разберем...

Изводите от вчерашния вот все пак ни показаха, че в 21 век гласуването с машини не е нещо сложно и невъзможно за възрастните хора. То е такова единствено за незаинтересованите и неграмотните. И щом част от българите успяват да превърнат нещо елементарно в куриозно и нелепо, значи все още има какво да учим преди да хулим как държавата ни е виновна за всичко.

Тези избори отминаха, но есента отново ще трябва да гласуваме, този път за президент. Добре е до тогава да помислим върху постъпките си и личната си отговорност, за да не се превръщаме в поредния станал за смях Бай Ганьо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама