Край на скритото възлагане при „ин хаус“ поръчките

10:40, 12 юли 21 25 2134 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ново методическо указание слага край на скритото възлагане при обществените поръчки за вътрешно възлагане или т. нар. „ин хаус“ поръчки.

Документът е разработен от Агенцията по обществени поръчки по разпореждане на финансовия министър и е достъпно на Портала за обществени поръчки.

В него е заложено като условие, че за „ин хаус“ поръчките е необходимо изпълнителят да има капацитет да изпълни сам съответните дейности, които са предмет на договора.

Ако прехвърли осъществяването на друго лице, на практика се стига до прикрито „превъзлагане“ на обществена поръчка, т.е. до заобикаляне прилагането на закона и по този начин - до ограничаване на конкуренцията.

За да се осигури публичност на поръчките, публичните възложители трябва да публикуват обявление за възлагане на поръчка, когато сключват договори с юридически лица.

Милиарди от държавния бюджет раздадени без обществени поръчки

За тези със значителни стойности, със стратегическо значение или към които е налице сериозен обществен интерес, е препоръчително възложителите да обявят предварително намеренията си да сключат такъв договор, като публикуват обявление за доброволна прозрачност в Регистъра на обществените поръчки, съобщава от финансовото министерство.

Припомняме, че проверка на служебния кабинет показа, че именно чрез превъзлагане на „ин хаус“ поръчки държавното дружество „Автомагистрали“ е печелело поръчки за строителство на пътища. Тъй като обаче не е разполагало с необходимия ресурс, впоследствие е сключвало договори с частни фирми и по този начин фирмите са заобикаляли Закона за обществените поръчки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама