Милиарди от държавния бюджет раздадени без обществени поръчки

13:47, 30 юни 21 / Политика 25 4387 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Милиарди левове от държавния бюджет са раздадени на определени фирми без провеждане на обществени поръчки, обявиха на съвместен брифинг трима министри от служебния кабинет – на регионалното развитие Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев.

По разчети на финансовото министерство на „наши фирми“, без да са провеждани поръчки от публичните предприятия, са платени около 8,5 млрд. лв. Сумата възлиза на около 40% от целия изразходван ресурс.

Ако спрем течовете, пари ще има за всичко – и за пенсии, и за пътища. Парите трябва да се харчат законосъобразно и ефективно“, посочи министър Асен Василев.

Шефът на Агенцията по горите: Краде се жестоко

Така наречените „инхаус“ процедури са се превърнали в основен способ за заобикаляне на закона, заявиха от служебното правителство, а за пример регионалният министър Виолета Комитова даде отпуснатите през 2019 г. 518 млн. лв. за укрепване на 84 свлачища. Парите са платени авансово, но проверка е установила, че към дата 1 юни се работи само по едно - това на пътя за Рилския манастир. Вторият пример на министър Комитова беше с магистрала „Хемус“, за чието довършване държавата е заделила 3,71 млрд. лв. от националния бюджет. От тях 1,140 млрд. лв. отиват в държавната компания „Автомагистрали“, а значителна част от тях компанията раздава на 45-50 фирми. Тя добави, че в пътното строителство се е развило явлението „фирмено робство“.

От своя страна министърът на икономиката Кирил Петков изнесе данни за строежа на 90 хил. квадратни метра административна сграда в „София Тех Парк“. За правителствения комплекс отново без поръчка са платени 182 млн. лв. за проектиране, строителство и надзор. „Това за мен е разхищение на държавния ресурс“, каза той, давайки за пример Детската болница, която от години не може да бъде изградена в София, предаде БГНЕС.

Петков попита защо е нужна 90 000 кв. м. административна сграда, защо такава сграда трябва да се сложи точно в „София Тех Парк“ и защо парите се дават на инженеринг без обществена поръчка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама