Вотът зад граница: как гласуват сънародниците ни в чужбина?

14:40, 11 юли 21 / Новият парламент 25 2121 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На днешните парламентарни избори българите в чужбина могат да гласуват в рекордните 791 секции в общо 68 държави. Най-много секции има в Обединеното кралство, където са общо 135. Следващи по брой са Турция, където секциите са 121. В Германия са разкрити 116 секции, а в САЩ - 58.

В секциите с 300 и повече избиратели в чужбина за първи път ще се гласува само и единствено с машини. Така днес зад граница ще работят общо 421 машини за гласуване. Заради туристическия сезон секции са разкрити на гръцките острови Родос, Корфу, Левкада, Миконос и др. Дори в Доминиканската република ще може да се гласува на тези избори.

Най-екзотичните места, на които ще гласуват българите

На парламентарните избори на 4 април българите зад граница имаха рекордна активност - 180 хиляди гласа. По-големият брой разкрити секции сега предполага и по-голям брой гласували. В чужбина ще могат да гласуват и сънародниците ни, които са на почивка.

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще продължи цели 33 часа, като последни до урните ще отидат българите в САЩ. 

Гласуването в Нова Зеландия вече приключи

Изборните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия вече затвориха. Това бяха първите две изборни секции, започнали работа в изборния ден зад граница. Техните изборни книжа са приети и потвърдени от ЦИК, обявиха от външното ни министерство. 

Гърция – опашки от гласоподаватели

Силен интерес към вота и опашки пред секциите в Гърция, предаде Нова телевизия. Хиляди наши сънародници почиват в южната ни съседка в изборния ден.

Турция - Напрежение в Истанбул и Бурса

Напрежение и намеса на полиция в двете секции в Истанбулския квартал „Авджълар“. До това се стигна, след като застъпник на партия обяви, че попълването на декларациите за вота извън секцията и то не самостоятелно, е нарушение на закона, предаде БНР.

Заради случая ЦИК изпрати писмо с указания до посолството ни в Анкара, че подписът в декларацията ще се полага пред секционните избирателни комисии, но документът може да се попълва извън секцията.

Проблеми имаше и в секция в консулството ни в Бурса. Мъж и жена, представящи се като наблюдатели от името на партия, която не участва в изборите, са поискали да влязат в секцията, за да упражняват контрол и да наблюдават вота.

Български изселник, представител на парламентарна партия в изборния процес, не ги допуснал. След това двамата мъже се спречкали в градинката пред консулството. И двете страни ще подадат жалби.

Изборният ден протича спокойно в Бурса, но до последно е имало проблеми с членове на СИК. Викани са по спешност хора, които да заместят липсващите и така 20-годишни студенти са заели местата на председатели на секционни комисии, съобщи bTV.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама