Най-екзотичните места, на които ще гласуват българите

14:13, 21 юни 21 / Новият парламент 25 3255 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени 784 секции в 68 държави. 65 334 български граждани ще бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън страната. Това съобщиха на редовния си брифинг в МВнР - Иван Кондов, постоянен секретар и председател на работна група „Избори“, и Калин Анастасов - заместник-председател.

Оказва се, че българи са подали заявления за гласуване и на екзотични места. Така за първи път ще бъдат отворени секции на някои гръцки острови и в Доминиканската република. Единствената секция, която няма да бъде проведена, е в Малайзия.

„Сова Харис“: По-малко от процент разделя ГЕРБ и „Има такъв народ“

Очевидно нашите граждани, които са планирали своите почивки, са изпратили декларации и са събрани необходимите 40 заявления за гласуване, така че ние ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, където няма българска общност. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявления“, коментира Кондов, цитиран от БНТ.

Той обясни, че това създава затруднения, защото трябва да изпратят изцяло членовете на СИК-овете там. И второ - ако там гласуват над 100 избиратели, по сега съществуващия Изборен кодекс най-вероятно есента, когато има президентски избори, ще трябва автоматично да отворят секции. Сезонът обаче отдавна ще е отминал и вероятно няма да има български граждани там.

Големият брой секции създава проблем и с връщането на изборните книжа. Те по закон трябва да се върнат с дипломатическа поща.

Секциите по райони

- в района на Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити в 7 държави 16 секции.
- в района на Близкия Изток и Африка - в 13 държави, ще бъдат организирани 16 секции.
- в района на Източна Европа и Централна Азия - в 7 държави, 17 секции.
- в района на Югоизточна Европа, където е и Турция - в 12 държави - 172 секции.
- в Европа - в 22 държави ще бъдат открити 483 секции - абсолютен рекорд на територията на Европа.
- в Южна Америка и Карибския басейн - в 7 държави, ще бъдат открити 80 секции.


Купуването и продаването на гласове са престъпления!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама