Разследват бивш здравен зам.-министър за оказване на натиск

11:26, 09 юли 21 / Политика 25 2306 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Разследват бившия здравен зам.-министър Жени Начева за оказване на натиск. Министерството на здравеопазването е предоставило на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ“. Това съобщи зам.-здравният министър Димитър Петров.

Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био“ през 2018 г. Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв, предаде bTV. 

Купувани са респиратори на тройни цени от Китай

Петров каза още, че са се купували респиратори от Китай на двойно и дори тройно по-високи цени.

„Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени”, допълни той.

Купените от Борисов китайски маски и респиратори отиват в прокуратурата

„Не може да се сключва международен договор, без да се съгласува с правна и международна дирекция, когато става въпрос за лекарствата. Говорим за елементарно съгласуване. Самият факт че само двама души са знаели какво се прави - говори, че има съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми”, коментира още той, цитиран от Нова телевизия.

Зам.-министърът обясни още, че е купен хидроксихлорохин в много големи количества, „при положение, че в момента е имало дарения, които не са потърсени от министерството след това”.

Той допълни още, че са купени маски, които не са били медицински, но са раздадени на болниците. 

Като награда Ананиев и Начева са назначени в МФ

Петров каза, че като награда за китайските респиратори и маски Ананиев се е върнал в Министерство на финансите, а Начева, в последните дни на бившето правителство, е назначена за директор на дирекция в МФ.

„Изобщо не мисля, че Кирил Ананиев и Жени Начева са най-компетентните медицински лица, за да решават какво да се купува в онзи момент”, посочи още Петров, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама