Купените от Борисов китайски маски и респиратори отиват в прокуратурата

09:01, 24 юни 21 25 3242 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Купуваме 30 000 теста за коронавирус и над 2 млн. маски

Непрозрачни процедури

Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден. 

Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на Министерство на здравеопазването, поясни Димитър Петров в ефира на БНР.

Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства“. Проверката обаче показала, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо. „Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани“, изтъкна д-р Петров. Не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата.

Посрещнахме първата пратка медицински материали от Китай

Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво съгласуване – Жени Начева, подчерта Димитър Петров. 

Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

Двойни и тройни цени

Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури, поясни д-р Петров. 

Поне 30 хиляди отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин. Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който Жени Начева е пуснала за подпис“.

Проверката за закупените хидроксихлорокин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми. „Въпреки това е направена тази доставка“.

Вероятно голяма част от хидроксихлорокина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност, прогнозира Димитър Петров. „Като му изтече годността, ще бъде бракуван“.

Медикаментът е предложен е за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.

Маски, неподходящи за медицинска употреба

В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка. „Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците.“

По думите на Петров маските са били купувани като KN-95, тоест като медицински маски.  

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама