10-те най-красиви плажа на Европа

18:45, 08 юли 21 / Любопитно 25 2593 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Изправени пред дилемата накъде да поемем в горещите слънчеви дни, специализираното издание „Viajar“ предлага много полезна класация на най-красивите плажове в Европа. Това би могло да бъде добър ориентир за мнозина.

1. NAVAGIO BEACH, ГЪРЦИЯ

Гръцкият остров Закинтос има голяма изненада: този красив малък плаж с бял пясък, заобиколен от една от най-зрелищните скали в цвят слонова кост в света. Разглеждането на скалното образувание от височините води до световъртеж, но пристигането с лодка - единственият възможен достъп до това вълшебно място, изолирано от цялата цивилизация, е истинско удоволствие. Веднъж попаднали в него, това, което е най-изненадващо, са останките на древен кораб „Панайотис“.

2. ÉTRETAT, ФРАНЦИЯ

Този плаж на алабастровия бряг на Нормандия, защитен от отвесни скали, винаги е вдъхновявал много художници, от Клод Моне до Йожен Буден и Гюстав Курбе. Той е първият, който рисува на платно характерната му естествена арка, която някои наричат „иглено ухо“ и кръщава творбата си „Étretat, l'aiguille et la falaise“, рисувана през 1885 г. За да разберете величието на пейзажа, можете да отидете с малка лодка или разходка по височините на тези величествени скали.

3. PLAYA DA MARINHA, ПОРТУГАЛИЯ

Стръмни скали украсяват отляво и отдясно един от любимите плажове на Алгарве, с бял пясък и окъпан от синьо-зелените води на Атлантическия океан. Панорамните стълби отвеждат до мястото на тази каменна крепост в морето и оповестяват част от красотата, която тя пази вътре. Преброяването на вековете в кривите на утайките, които го заобикалят, е задължително предизвикателство, преди да се потопите в океана. Както и да се качите на лодка и да видите арките и скалите, които я украсяват откъм морето.

Летните жеги: Как да се предпазим от прегряване?

4. BAHÍA DE ZAGARE, ИТАЛИЯ

Има само два начина за достъп до това чудо на природата, които открихме между Матина и Виесте, в Националния парк Гаргано: по море или в стъкления асансьор на хотел „Baia delle Zagare“. Бели скални стълбове, морски пещери, аромат на портокалов цвят и грандиозна каменна арка, кацнала във водата се сливат един в друг в този километър фин бял пясък, който ви кани да се къпете и да съзерцавате в района на Пулия, петата на италианския ботуш .

5. SANTA GIULIA, КОРСИКА

Островът, който е родил Наполеон, е и най-зеленият в Средиземно море и естествен рай с повече от 200 километра плажове с бял пясък и кристално чисти води. Изключителен е Санта Джулия, който принадлежи на Порто-Векио и запазва естествения си чар, заобиколен от зеленина и характерен най-фотогеничен кей. За ветроходство, гмуркане с шнорхел или каяк е идеално. И за къпане също, защото водите му са толкова плитки, че едва покриват коляното.

6. PLAYA ELAFONISI, КРИТ

Археологически обекти, очарователни градове като Ханя, грандиозни природни пространства като дефилето Самария, крайбрежни градове като Агиос Николаос, повече от 1000 километра брегова линия ... Най-големият остров в Гърция има много атракции. Един, който добавяме, е този уникален плаж, разположен в югозападния ъгъл на острова, фина ивица земя, която свързва Крит с едноименния остров, с прозрачни води и розов пясък! Това е така поради ерозията на корали и черупки на морски организми. До него може да се стигне с ферибот от пристанището на Палеохора, пише БГНЕС. 

7. ЗЛАТНИ РАТ, ХЪРВАТСКА

Ако в тази страна има фотогеничен плаж, това е Златни рат, в Бол, най-красивият в Хърватия. Изключително фотогеничен пясъчен рог, който отива на половин километър в морето и е от съществено значение при разходка с корабче около островите на далматинското крайбрежие. Закотвянето във водите на тази коса, разположена в Брач, един от 50-те населени острова на страната, трябва да се комбинира с посещение на крайбрежните му градове и каменни села.

8. PORTO SANTO, МАДЕЙРА

Бреговата линия на Мадейра е стръмна и стръмна, поради което плажовете са каменисти. Тези, които търсят пясъчни райони в португалския архипелаг, ще трябва да вземат ферибот, който за малко повече от 2 часа (или със самолет след 15 ') ще ви отведе до малкия остров Порто Санто, известен с великолепния си 9-километров плаж със златист пясък и тюркоазените си води с терапевтични свойства.

10-те най-емблематични хотела в света

9. DURDLE DOOR, АНГЛИЯ

На югозапад от Англия и граничещ с Ламанша, Дорсет е известна със своето юрско крайбрежие, обявено от ЮНЕСКО за световно наследство. Брегова линия, която има най-известния си образ в зрелищната ерозирана скална арка, наречена Durdle Door, с единия крак върху сушата, а другия в морето. Зад скалите е плажът, където мнозина отиват в търсене на слънчеви лъчи.

10. PLAYA DE RODAS, ИСПАНИЯ

Най-впечатляващият пясъчен район на Сийските острови е този километър фин бял пясък и кристално чисти изумрудени води, който свързва островите Монтеагудо и Фаро. Избран през 2017 г. от британския вестник „The Guardian“ като най-добрият плаж в света, той не е единственият плаж в този архипелаг, който е част от Националния парк на Атлантическите острови - до който има достъп от Виго, Кангас или Байона. Други, достойни за възхищение, са тези на Фигейрас, Носа Сеньора или Сан Мартиньо, до които може да се стигне само с частна лодка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама