Трифонов обеща да отстрани Гешев, ако победи на изборите

08:15, 08 юли 21 / Новият парламент 25 2405 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Слави Трифонов обещава, че ако победи на изборите едно от първите неща, които ще направи, е отстраняването на спорния главен прокурор, обвиняван, че си затваря очите за корупцията. „Той е недорасъл за поста“, критикува го Трифонов.

Това разказва специалният пратеник на в. Монд“ Жан-Батист Шастан за интервюто си с лидера на Има такъв народ“. Разговорът е воден на 21 юни в офиса на продуцентската му компания в София.

Статията е озаглавена „Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика“. Но в нея няма актуални снимки от разговора, защото Трифонов е отказал да бъде сниман. Според автора той трудно седи на дивана в обширния си кабинет, а на стената са подпрени патерици, като обяснението му е, че Имах счупване, от което трудно се възстановявам“. Шастан допълва още, че домакинът му е бил със сиво-синкава кожа“, както и че в София упорито се носят слухове за здравословното му състояние, особено след като отдавна не се е появявал публично в столицата, пише Дневник“.

Проевропеец и иконоборец, го нарича Шастан и допълва, че Трифонов - един от фаворитите за спечелване на изборите в неделя - не се шегува. Когато разговорът стигне до темата за корупцията, Слави се изправя в канапето и очите му с блясък се вторачват в журналиста: Имаме брилянтни закони, но не се прилагат. Трябва да изградим отново правораздавателната система“. Изразът, който използва по повод Иван Гешев, буквално е Столът му е твърде голям за него“.

Трите основни елемента в програмата на Има такъв народ“ обаче са преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки спечелен избирател, продължава статията в Монд“. И трите бяха подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниски активност и този неуспех - Политическата класа не го хареса“ - е основният му мотив да се заеме с политика.

Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки текстове във Фейсбук“, като избягва всякакви дебати и интервюта за българските медии, обяснява Монд“ на читателите си. Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас“, казва той на френския репортер. Питан за думите на заместника си, че към журналисти от обществената телевизия трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било безсмислица, която беше преиначена“.

Заради неволна грешка: Скандал между Тошко Йорданов и Нова телевизия

За обвиненията от опонентите му, че е популист, той отвръща, че те дори не знаят, че тази дума произлиза от народ“.

Слави казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, можем да го сравняваме с Бебе Грило, основателят на италианското движение Пет звезди“, с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп. Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето - особено силно подхранван от ендемичната корупция в България - благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати“, разказва още Монд“.

Трифонов не иска да е премиер

Трифонов не е сигурен, че ще събере достатъчно гласове от партиите на протеста за мнозинство в парламента, което да е срещу статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, но е сигурен, че не иска да е министър-председател.

Той повтаря пред Монд“ известната си теза, че не се стреми към властта и че може да бъде отговорен без да заема пост в управлението. (Жан-Батист Шастан веднага тълкува това като оставяне на отворена вратата за президентските избори тази есен.) Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България, описва Трифонов, като допълва, че разбира се, че има предвид едно име“.

Трифонов твърди, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон. Вероятно така се опитва да лобира френският президент да приеме Има такъв народ“ в групата на либералите Обнови Европа“ в Европейския парламент, в която в момента членува ДПС.

Пътят на България - в ЕС и НАТО

Бивш служител на Европейската комисия казва за изданието че Слави е напълно проевропейски настроен“, както и че популизъм може да се победи единствено с популизъм. В интервюто Трифонов казва, че е за приемането на еврото, както и че пътят на България е да е безусловно член на НАТО и ЕС“. След което уточнява, че не можем да избягаме от историята си, благодарни сме на Русия, но времената се промениха“.

Лидерът на ИТН дори се обявява за трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави“, както и призовава твърдо“ да се отговори на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на ексцесиите на Виктор Орбан.

Законът в Унгария, забраняващ да се говори на малолетните за хомосексуалността, по-скоро ни дава доказателство“, че ЕС трябва да бъде държава“, за да се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария“. След което Трифонов се въздържа да защити ратифицирането на Истанбулската конвенция в България, понеже това не е приоритетна тема“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама