Сметната палата влиза в Министерството на спорта

17:00, 07 юли 21 / Политика 25 2032 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

През декември 2020 г. са подписани 26 договора за почти 22 млн. лева с фирми за изграждане и ремонт на физкултурни салони и площадки, каза министърът в служебното правителство Андрей Кузманов на пресконференция. Това е близо двойно повече спрямо представените в неделя данни.

Министърът изтъкна, че основният проблем е свързан с подписване на анекси към договорите, които обаче не са прикачени към застрахователните полици. Така, ако се стигне до неизпълнение, държавата няма да може да бъде обезщетена от застрахователите, каза Кузманов, цитиран от „Дневник“.

Служебното правителство проверява спортното министерство и тотото

По думите му част от фирмите са на един собственик, а пълните суми са преведени, макар в договорите да е записано поетапно плащане. Той твърди и че 26-те договора са подписани през декември 2020 г., въпреки че отпускането на средства е било одобрено още през февруари„През февруари (2020 г.) е взето решение за отпускане на средства за изграждане и реконструкции на физкултурни салони в България. Странното, на което се натъкнахме е, че голяма част от фирмите, които участват в изграждането на салоните, са сключили 26 договора през декември. Общата им стойност е 21 771 428 лева“, каза Кузманов.

ММА бойци нахлуха в спортното министерство

„Аз говоря с факти и документи. Вие си правете заключенията“, заяви министърът, като уточни, че продължават да се правят проверки„При такова изплащане, то по принцип трябва да бъде обезпечено със стопроцентова банкова гаранция. Че при неизпълнение на договора парите ще бъдат върнати на държавата. От около три години обаче в сила е решение, че всеки подобен търговски договор може да бъде обезпечен и със застраховка, което е и направено в случая. Дотук добре. Но при всеки един договор в същия ден е подписан и анекс, в който съответната полица вече не фигурира, с други думи застрахователят може да откаже плащане. Тоест, ако държавата бъде ощетена по клаузите на договора, тя вече няма как да си вземе парите обратно“, посочи той.

Министърът каза, че Сметната палата ще направи проверка в Министерството на младежта и спорта (ММС). Той заяви още, че няма никакви притеснения и че се оказва пълно съдействие на служителите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама