Въоръжението на бойните кораби виси като дамоклев меч над адмиралите от флота

13:10, 07 юли 21 25 1768 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

След седмици борби на всички нива Съветът за отбрана в МО ще разглежда темата за въоръжението на бойните кораби през следващите дни. Съветът се ръководи от министъра на отбраната, като в него участват заместник-министрите, политическият кабинет, началника на отбраната, командирите на видовете въоръжени сили и не последно място представител на президентството. МО трябва да вземе бързо и информирано решение как ще похарчи близо 1 милиард лева на данъкоплатците за въоръжението на бойните кораби на флота.

Тъй като липсва широк публичен дебат по темата, Фрогнюз стартира собствено разследване. Редакцията на онлайн медията зададе въпроси на МО по каква методика и анализ се избира въоръжението на бойните кораби и колко ще струва. От получения отговор се разбира, че настоящото политическо ръководство на МО има отговорно отношение, опитва се да се ориентира в ситуацията, но е наследило договор сключен от предишното правителство, без анализ на възможностите за основното въоръжение на бойните кораби. Този договор е сключен с немската корабостроителница Люрсен. Корабостроителят, от своя страна, е предложил шведската система RBS-15 MK3.

Съгласно публична информация това е стара система и не е разпространена широко в НАТО. Освен това е скъп продукт, но никакъв опит не е направен да се преговаря или дори да има потвърдени цени. Това е все едно да си купуваш пушка без да знаеш колко ще струват патроните за нея. Така се получава, когато стратегически поръчки се правят без конкурс и реална конкуренция. Въпреки сериозната офанзива от норвежката фирма Kongsberg, никой не е разглежда тяхното предложение за по-евтина и по-модерна алтернативна ракета. Междувременно стана ясно, че в процеса на тези единоборства Saab са намалили първоначалната цена за доставка с 1 милион лева на ракета и са се доближи до цената на норвежкия си конкурент. Този спад в цената е единствено в резултат на действията на министър Панайотов, който се опитва да открехне врата на процеса по закупуване на ракети, грижливо затворен от предишното ръководство на МО и висши военни. Опитите на министър Панайотов да промени порочните процеси, засега срещат сериозна съпротива от военното ръководство и ВМС, които държат на своето.

„Трябва да се знае, че сделката за закупуване на корабите е приключила, но предстои сделка за закупуване на въоръжение и тя е на сериозна цена.“ – казва министър Панайотов на пресконференция за медиите. Според него не корабостроителницата, а страната ни в крайна сметка трябва да води преговорите и да избере какво да е въоръжението на новите бойни кораби. На практика алтернативи не се разглеждат. Едва ли в краткия си престой в МО министър Панайотов ще успее да разбие модел на работа на тъмно, граден с години в това ведомство. Решението за избора на ракета, каквото и да е то, ще бъде подложено на сериозен анализ още от следващото редовно правителство и истината ще излезе наяве.  

А всъщност каква е алтернативата?

На Европейския пазар се предлагат освен ракетите RBS-15 MK3 на Saab, френските ракети Exocet на европейския отбранителен концерн MDBA, както и норвежката ракета Naval Strike Missile (NSM). Настоящата активизация по темата идва в резултат именно на Kongsberg, които са предложили на МО нов вариант на ракети NSM, които могат да бъдат закупени от Норвегия или директно от САЩ, ако правителството реши това.

Тъй като стандартна практика на МО е да залага  в проектите скрити разходи, като недокомплектувани боеприпаси, липса на последваща логистична поддръжка и инвестиции в инфраструктура, за да изглеждат приемливи за обществото, Фрогнюз зададе въпроси към двете фирми участващи в процедурата, за да стане ясно какво предлагат и на каква цена.

От Saab са отговорили, че на този етап те ще предоставят отговорите на зададените въпроси на отговорните институции и не възнамеряват да информират широката общественост.

Предоставяме зададените въпроси и получените отговорите от норвежката фирма Kongsberg без редакция:

  1. Какъв е последният модел ракета, предлаган от вашата компания?

Ракетата NSM Bl 1A e от последно 5-то поколение и тя се предлага на България.

  1. Каква е цената за придобиване на 8 до 12 ракети, както и цената за поддръжка през целия период на експлоатация на ракетите?

Това представлява търговска тайна, но от опит знаем, че текущото производство на ракети за по-голям брой клиенти, в комбинация със съвременния дизайн, води до по-ниска цена в сравнение с по-старите модели ракети с по-малък брой клиенти. Това показва опита ни в Полша, Малайзия, САЩ, Германия и Канада.

  1. До каква степен ракетата, предлагана на България, е откриваема от съвременните бойни кораби?

Ракетата NSM е почти неоткриваема, благодарение на пасивната глава за самонасочване, пасивните датчици и „стелт“ дизайн концепция.

Пасивните контрамерки не са единственото оръжие на NSM. Ракетата е способна на екстремни маневри по време на атака. Това е особено полезно срещу зенитно-артилерийски комплекси на корабите, които стрелят по прогнозирани траектории.

  1. Какви системи за активно/пасивно противодействие могат да се използват срещу ракетата?

Системите за електронното заглушаване не влияят на ракети с инфрачервено насочване, докато активната радиолокационна глава за самонасочване към целта винаги лети в „електронна мъгла“, когато противника има модерни системи за радиозаглушаване. До този момент нашите клиенти не са срещали ефективна лъжлива цел, която да заблуди NSM. Идентичен кораб близък до вашия би бил най-добрата и може би единствения начин да не бъде ударен кораба, но тогава другия кораб ще бъде поразен.

  1. Колко на брой огневи изпитвания на този вид ракети са били провеждани и доколко са били успешни?

Броят на изпитванията не може да се оповести публично, поради поверителност, но се правят много на брой и чести стрелби. Видео материали са качени в YouTube от самите клиенти.

  1. Разполагате ли с данни за влиянието на климатичните условия върху системата за самонасочване на ракетата?

Да, разполагаме със статистически данни за климатичните условия на съответните места по света и провеждаме изпитвания на главата за самонасочване спрямо този огромен масив от данни. Анализът доказва, че влиянието е незначително, и това е важно при оценката и изборът на ракетата NSM от нашите големи клиенти, които са взели в предвид това обстоятелство при избора на ракета с оптично/инфрачервено насочване.

  1. Кои държави имат на въоръжение модификацията на ракетата, която се предлага на България?

Норвегия, Полша, Малайзия, САЩ.  Германия, Румъния и Канада също са избрали тази ракета. Всичките тези упоменати договори са сключени през последните пет години. Преди повече от десет години сключихме първия си договор с Полша.  

  1. Кои държави-членки на НАТО имат на въоръжение вашите ракети или възнамеряват да ги въведат?

Ракетната програма NSM е възприета от най-големите натовски държави (виж въпрос 7). В САЩ Морската пехота и флота  използват тези ракети. Присъединявайки се към тази потребителска общност, България ще бъде добре приета и ще има гарантирани логистични, оперативни и политически ползи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама