Моден взрив: как бикините станаха бански

20:05, 05 юли 21 / Любопитно 25 4065 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Светът днес отбелязва деня на един от най-популярните плажни женски костюми – бикините. Този тип бански е съществувал още по времето на Римската империя като гимнастически костюми, разказа пред Радио София Ина Ивановамоден журналист и блогър. До ХХ век на жените не е било позволено дори да си показват глезените. За плуване са използвани дрехи от няколко пласта, дори с тежести, за да не се повдигат от водата. 

Коко Шанел се появила в Кан в провокативен бански от 2 части. Със скъсяването на полите женското тяло става все по-видимо и промяната на банския костюм става възможна. До преди близо 100 години банските се правели от вълна.

Цял бански или половинки – какво ще е модерно това лято?

С течение на времето и кройките, и цветовете стават по-предизвикателни. На 5 юли 1946 година французинът Луи Реард успял да уговори своя позната танцьорка Мишелин Бернадини да представи пред публика новия бански костюм от две части. Името му идва от атола Бикини в Тихия океан, на който САЩ изпробва атомна бомба. Ренард решил, че така „ще взриви" модната публика.

Скандалът е налице. В католическите страни (като Испания, Португалия и Италия) бикините били забранени. През 1957 година списание „Modern Girl” пише: „Не можем да не говорим и за така наречения бански-бикини. Изобщо не можем да си представим, че е възможно едно порядъчно момиче да облече подобно нещо".

Принос за популяризирането на този тип бански има и Бриджид Бардо, която във филма „И Бог създаде жената" се появява с такъв бански костюм. След филма, бум на облечени в такива бански има на Ривиерата и в Сан Тропе.

Актуалната мода диктува банските днес да са придружени от много връзки, а цветовете да са пастелни, допълни Ина Иванова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама