Фандъкова: София плаща обяда на държавата

10:42, 03 юли 21 / София 25 4861 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Настоявам средствата, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската комисия за София, да не бъдат орязвани. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод на новината, че градът ще получи с около 200 млн. лв. по-малко от първоначално предвидените в Плана за възстановяване и устойчивост.

По-рано тази седмица вицепремиерът Атанас Пеканов обясни, че средствата ще бъдат намалени, защото тези пари трябва да отидат за най-бедните региони, а София не е сред тях. Фандъкова от своя страна заяви, че кохезионните фондове наистина са насочени към по-слабо развитите региони, но София отговаря на всички критерии за отпускане на финансиране по Плана.

Не мога да приема фрази като „София получава“безплатен обяд“, който сега ще ѝ спрем“. Нищо подобно – софиянци внасят данъците си 41% в държавния бюджет, а от бизнеса процентите са 52 т.е. София плаща обяда на държавата. София осигурява голяма част от обяда на цялата държава от данъците, които софиянци плащат“, категорична бе Фандъкова в ефира на bTV.

Според нея всички аргументи, които били изтъкнати, за да се намалят средствата за столицата са абсолютно неверни. Тя не може да каже какви са мотивите на вицепремиера Атанас Пеканов, но предупреди, че той трябва да бъде ясно, че „това не е атака срещу мен, а е атака срещу софиянци“. Тя няма да се учуди, ако има нови атаки срещу София, напротив - дори ги очаква.

Според нея изтъкнатите аргументи за намаляване на евросредствата за столицата са неверни. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама