Експлозия в румънска петролна рафинерия до Черно море

17:51, 02 юли 21 / Свят 25 4758 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Експлозия е избухнала в най-голямата румънска петролна рафинерия до Черно море, предават Digi24 и bTV. Според екоминистъра на Румъния въздействието върху околната среда може да бъде голямo. На място има мобилна лаборатория за наблюдение на качеството на въздуха.

Зоната на експлозията е отцепена от властите с цел безопасност, тъй като са възможни още експлозии и пожари. По първоначални данни облакът дим се движи към морето, а не към сушата.

По информация на БНР има един загинал, а други петима са ранени. Те са получили изгаряния, но засега няма повече информация за състоянието им.

Към момента все още не е ясна и причината за взрива в рафинерията. Видеоклипове показват плажуващи по румънското Черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак черен дим.

„Петромидия“ е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа. Тя се намира на брега на Черно море в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца.

По-късно от българското външно министерство съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани.

А от МОСВ обявиха, че няма данни за замърсяване на въздуха на територията на България след експлозията. Има готовност за задействане на Национален авариен план за борба с нефтени разливи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама