Цветозар Томов обвини политиците за страховете на хората от машинния вот

18:30, 27 юни 21 / Новият парламент 25 3111 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тонът на някои политици в кампанията разпалва апокалиптични страхове от машинното гласуване, които, все едно дали техните автори го искат или не, са форма на саботаж на изборния процес. Това коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР. Според него около трудностите за машинния вот се създаде донякъде фалшиво обществено напрежение.

Избори в Благоевград, тест за държавата

Говорителят отговори утвърдително на въпрос дали някои членове на ЦИК се държат повече като партийни представители и изрази опасения, че е „възможно да се блокират важни решения на ЦИК или най-малкото да се вземат със закъснение“. Той даде пример със село Ясен, Плевенско, където се провеждат частични избори за кмет, и няма никакво напрежение, а хората не срещат съществени затруднения да дадат своя глас машинно. „С едно изключение всички хора гласуваха за по-малко от минута“, каза Томов. Той увери, че изборната администрация ще бъде подготвена за парламентарните избори, методическите инструкции за СИК също ще бъдат подготвени навреме

Одобрени са 10 млн. лв. за допълнителните машини за гласуване

През идната седмица допълнително поръчаните машини за гласуване ще бъдат в България, съобщи още говорителят на ЦИК. В понеделник симулаторът на машинно гласуване най-вероятно ще бъде качен на страницата на Централната избирателна комисия, а след това и на страниците на районните избирателни комисии.

СБЛЪСЪК: Кой кого притиска до стената за машините за гласуване?

Също в началото на новата седмица около 100 машини за тестово гласуване ще бъдат разпратени към районните избирателни комисии, които вече са подготвени с демонстративен софтуер. „Така че в последния етап на кампанията ще има доста възможности хората, които изпитват притеснения, да се запознаят с това как се гласува машинно“, каза той.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама