Одобрени са 10 млн. лв. за допълнителните машини за гласуване

15:40, 23 юни 21 / Новият парламент 25 2778 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Служебното правителство одобри 10 млн. лв. по бюджета на Централна избирателна комисия (ЦИК) за закупуването на над 1600 машини за гласуване за изборите на 11 юли. В сумата е включено и ДДС, съобщиха от правителствената информационна служба.

Припомняме, че максималната прогнозна стойност на поръчката, обявена от ЦИК, наскоро бе 8 923 400 лв.

Нов рекорд: Разкриват 791 секции в чужбина

Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г. Фирмата „Информационно обслужване“ ще изпълни доставката от производителя на устройствата „Смартматик“. По този начин Комисията избягва договорка с досегашния доставчик на машините „Сиела Норма“. Предстои доставчикът и ЦИК да сключат договор. Процедурата е без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка. Това се налага поради спешната нужда да се доставят бързо машините заради малкото оставащото време до парламентарните избори.

СБЛЪСЪК: Кой кого притиска до стената за машините за гласуване?

„Информационно обслужване“ няма да реализира печалба от задачата. А за изпълнението ѝ ще бъдат отчитани единствено разходите за осигуряването на стоките и услугите, включени в предмета на обществената поръчка, както и за администрирането на договора.

В сумата влизат 1637 броя устройства за гласуване, вместо първоначално плануваните 1500. В поръчката влизат още 19 500 смарткарти, софтуерни консултации и др.

ЦИК очаква над 1 400 машини за гласуване от Тайван и Нидерландия

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама