Съдът отново блокира смяната на ръководството на „Автомагистрали“

12:15, 27 юни 21 25 3770 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Софийският градски съд спря повторно вписването на ново ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД. Това става ясно от определение на съдия Мария Иванова Вранеску, отбелязано в партидата на държавната фирма в Търговския регистър.

Това се случва след като няколко дни по-рано същият съд спря вече веднъж вписването по жалба на старото ръководство, начело със Стоян Беличев. Строителният министър Виолета Комитова - принципалът на държавното дружество, е поискала повторно смяна на ръководството в петък , 25 юни. Същия ден съдът е определил ново спиране на регистрацията и отново причината е жалба от Беличев и останалите членове на ръководството на дружеството.

Продължава скандалът около ръководството на „Автомагистрали“

Справка в документите в Търговския регистър показва, че и двете определения за спиране на вписването са подписани от съдия Мария Вранеску. И в двата случая тя постановява, че е необходимо решаване на спора по жалбите на старото ръководство по същество преди да се види дали да се впише новото. Аргументите в исканията са, че по закона за публичните предприятия се изисква за тези длъжности да се проведе конкурс.

И в двата случая става сума за идентични ситуации. Министър Комитова издава акт за смяна на ръководството на „Автомагистрали“ и когато новият борд внесе в Агенцията по вписванията документите, смяната е атакувана от Стоян Беличев и колегите му със същите мотиви – че за постовете се изискват хора, които да са минали конкурс и че съветът на директорите на „Автомагистрали“ трябва да е от 5 члена, а не от 3, тъй като дружеството е в категорията на големите предприятия.

Дни по-късно Комитова издава нова заповед за отмяна на предишната си заповед и издава нова с напълно идентичен текст, като документите отново са внесени в Агенцията по вписванията, но съд отново ги спира. Вероятно строителният министър е търсел възможност казусът да попадне при друг съдия при случайното разпределение на делата, но той отново се пада на Мария Иванова-Вранеску, пише „Сега“.

Междувременно министърът регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова заяви пред БНР, че още утре отново ще внесе документи за назначаването на временно ръководство на „Автомагистрали“ в Агенцията по вписванията. Тя посочи, че пак ще предложи трима души в дните до 5 юли, когато предстои провеждане на конкурс за постоянно ръководство на дружеството, което ще се състои от петима души. „Конкурсът е обявен, хората, които искат да участват, си подготвят документите. Аз просто искам дружеството да се управлява от временно ръководство от трима души за 15 дни“, каза тя.

Според нея поредната блокада на смяната на ръководството означава, че бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата.

Припомняме, че преди дни друго нейно решение - за спиране на смяната в Търговския регистър и на ръководството на Българската банка за развитие, ядоса икономическия министър Кирил Петков. Според него то е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани, щом са одобрени. От Софийски градски съд обаче излязоха вчера с позиция като обвиниха Кирил Петков в недопустимо вмешателство в ББР. 

Преди месец министър Петков отстрани двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска, от стария надзорен съвет, но те обжалват. Междувременно Петков предприе друг ход , за да елиминира гласовете на бойкотиращите стари членове, назначи Васил Щонов и Валентин Михов. Именно това назначение, одобрено от БНБ, е спряно от съдия Вранеску.

ББР раздала близо 3 млрд. лв. на 20 души

От определението на съдийката по казуса ББР става ясно, че то е свързано със жалба на един от старите членове на управителния съвет - Николай Димитров. Едно от нещата, които се иска да бъде вписано, е неговото заличаване. В исковата си молба той твърди, че исканията за вписване на министъра на икономиката се основават на нищожни негови и на управителния и на надзорния съвет решения. Димитров твърди и че неговото отстраняване е на основата на неверни твърдения и липса на основания за предсрочно освобождаване. Съдът постановява, че не може да прецени основателността на исковете на този член на УС в регистърното производство и спира вписването, докато не ги разгледа по същество.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама