Спряно е назначението на новото ръководство на ББР

21:55, 25 юни 21 / Политика 25 4007 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Новото назначение от професионални банкери за ББР, които трябва да развиват банката, беше спряно от съдия Мария Вранеску, обяви в „Панорама“ министърът на икономиката Кирил Петков.

Той обвини съдията, че е взела решение в несъответствие със закона. „Репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този“, коментира министър Петков. 

Министърът беше категоричен, че от понеделник всеки ден ще подава заявление за вписване на надзора и всеки един ден ще прави публично изявление към обществото за това какво се е случило с новото заявление.

По думите му казусът с ББР показва нагледно как институциите не са функционирали правилно.

ББР раздала близо 3 млрд. лв. на 20 души

Сагата около проблемите в държавната ББР не се очертава да приключи скоро. Смяната на ръководството бе задача, която министърът на икономиката си бе поставил от първия ден на поемането на поста. Той изнесе данни, че банката е раздала близо 1 млрд. лв. на 8 големи кредитополучателя, сред които фирми, свързвани с бизнеса на Делян Пеевски, Румен Гайтански - Вълка, братя Домусчиеви и др. Министърът се опита да се срещне с големите кредитополучатели, но те не се отзоваха. 

Тогавашното ръководство на ББР започна да саботира действията на Кирил Петков. Двама от надзора на банката не се явиха на изслушването, на което трябваше да изложат мотивите за отпускането на въпросните кредити. След това министърът ги уволни. Старото ръководство, назначено по време на управлението на ГЕРБ, обаче отказа да напусне банката. Те обжалваха в съда отстраняването си. По-късно новите членове на Надзорния и Управителния съвет на ББР бяха представени от Петков и встъпиха в длъжност. Днес става ясно, че съдът е спрял назначението им. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама