Ще бъде проектирана чисто нова детска болница

14:05, 23 юни 21 25 2876 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Национална детска болница може да има само в рамките на нова сграда на мястото на изоставения недостроен корпус. Това стана ясно от думите на регионалния министър Виолета Комитова на брифинг в Министерския съвет. Правителството прие представители на инициативата за изграждането на болницата, които днес се събраха на протест.

„2004 г. се появява идеята за създаване на детска болница. Тогавашното Народно събрание е поискало експертни становища по въпроса, тогавашното здравно министерство е заявило, че недостроеният корпус, за който става дума, е негоден за използване. В резултат на това становище през 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда. Влизането в сила на един ПУП е равно на закон“, обясни Комитова.

Здравното министерство внася нов план за детската болница

По думите ѝ след решението на Министерството на здравеопазването да обяви обществена поръчка за детска болница, свързана със стария корпус, и подписването на договор с изпълнител, сега 6 месеца всички участници са чакали съдействие от МРРБ да се изготви ПУП, в който да се появи отново старата сграда.

„За съжаление, в правния мир по смисъла на ЗУТ и на влезлия в сила ПУП, в един действащ план няма законова норма да се появи стара сграда (…) Какво можем да направим – можем в рамките на много кратък срок да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място“, подчерта министърът, цитирана от bTV. 

Здравният министър доц. Стойчо Кацаров посочи, че ведомството е събрало нужните документи и чака решението на МРРБ. „Искам дебело да подчертая – Министерството на здравеопазването гледа на нещата в големия им мащаб, в детското здравеопазване като цяло – изграждането и на най-хубавата болница няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ“, категоричен беше той.

Затова ще се работи и в останалите детски отделения в страната, а освен това ще бъдат коригирани цените на медицинските дейности, сред които педиатричните са едни от най-подценените.

По-рано граждани излязоха на протест пред Министерския съвет срещу намерението за изграждане на Националната педиатрична болница на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия.

Причината за недоволството беше проведената вчера среща в регионалното министерство със страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на болницата. На нея беше прието инвеститорът в лицето на Министерството на здравеопазването да внесе ново предложение за изменение на подробния устройствен план, пише Нова телевизия.

Според Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница” регионалното министерство е дало насоки на здравното как 40-годишният незаконен в момента строеж да бъде узаконен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама