Здравното министерство внася нов план за детската болница

13:25, 22 юни 21 25 2817 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Министерство на здравеопазването трябва да внесе ново предложение за изменение на подробния устройствен план за изграждането на Националната детска болница. Това стана ясно след среща между служебния регионален министър арх. Виолета Комитова и представители настраните, участващи в изпълнението на проекта, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Министър Ангелов: Новата детска болница ще е в нова сграда

Предложението трябва да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

В хода на разговора са били разгледани и извършените дейности по реализация на проекта до момента и нормативните проблеми, пред които са изправени заинтересованите страни. Според регионалното министерство трябва да се предприемат ефективни действия, за да може болницата да бъде изградена максимално бързо.

Над 40 години в очакване: Детската болница е в ръцете на служебното правителство 

Припомняме, че голяма детска болница в България няма от над 40 години. Преди близо година бившият вече премиер Бойко Борисов обеща, че старата и недостроена сграда на Националната детска болница ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде построена нова. Това обаче все още не се случва. Причината - сключен договор с фирмата изпълнител, в който е заложено, че тя трябва да направи реконструкция, а не нов строеж. 

Именно за това наскоро лекари, архитекти и граждани излязоха с петиция, с която настояват да бъде прекратен договорът за реконструкция на стария строеж в двора на Александровска болница. Те искат и да започне отново процесът за създаване на нова, модерна детска болница, отговаряща на всички съвременни нужди и изисквания. Петицията бе подписана от над 57 000 души и внесена в администрацията на президентството, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването. 

Десет задачи към децата, които управлението на Борисов не изпълни

От гражданската инициатива „За истинска детска болница“, които са организатори на петицията, призоваха служебното правителство да задвижи започването на процеса по изграждане на модерна сграда. Според тях държавата може да прекрати договора без неустойки, но не иска да го направи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама