Седмокласниците на тест по история

11:17, 23 юни 21 25 2836 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

1700 седмокласници от 78 училища в страната решават днес тест по история и цивилизации. Резултатите им няма да се оформят като оценка. Те са база за изследване, което ще установи доколко са постигнати заложените цели в новите учебни програми.

Сегашните седмокласниците са участвали в проучването и през учебната 2018/2019 г., когато са били в пети клас. Идеята е да се проследи напредъкът на едни и същи ученици при формирането и развиването на умения и ключови компетентности в прогимназиален етап. През 2020 г. заради пандемията тестът се проведе само в 38 училища, съобщиха от МОН.

Разказът „Череши“, който се падна на седмокласниците

В изследването е включена извадка от ученици с различен успех, от различни видове училища в различни по големина и географско разположение населени места. Целта е да се получат национално представителни резултати, а не да се измерват постижения на отделни ученици, училища или региони.

Тестът по история и цивилизации за седмокласниците е с продължителност 50 минути. Оценяването на задачите със свободен отговор се извършва в Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН.

Анализът на резултатите ще бъде изготвен до края на септември. Чрез него ще се проследи натрупването на специфични умения за учебния предмет, придобиването на ключови компетентности с акцент върху функционалната грамотност на учениците. Мониторингът ще помогне за прилагането на политики и мерки, които са насочени към подобряване на качеството на образованието по история и цивилизации.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама