Панда роди близнаци: Цяла държава ще се грижи за тях

19:05, 23 юни 21 / Любопитно 25 2946 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пандата Шин Шин роди близнаци в зоологическата градина Уено, съобщават медиите в Страната на изгряващото слънце. Те са родени в ранните часове на сряда, се казва в изявление от зоологическата градина и се добавя, че все още не е потвърден полът на двете бебета.

Директорът Ютака Фукуда каза, че раждането на близнаци е първото за зоопарка Уено. „Когато чух новината, че се е родило второто бебе, не можах да се сдържа и извиках“, каза той пред репортери.

Едно от малките с тегло 124 грама е поставено в кувьоз, заяви говорителят на зоопарка Наоя Охаши по време на пресконференция по-късно. Пандата майка „е в добро здраве и внимателно се грижи“ за другото бебе, добави той.

Първата панда, родена в Нидерландия, с дебют пред публика

Когато пандите имат близнаци, те обикновено отглеждат само един от тях, „така че ще направим така, че пандата майка ще кърми едното, докато държим другото в кувьоза“, обясни Охаши. Служителите ще разменят бебетата, така че и двете малки да се радват на естествено хранене, добави говорителят.

Майката Шин Шин предизвика скачане на акциите на заведенията в близост до зоологическата градина по-рано този месец, когато беше съобщено, че е бременна, поради което инвеститорите очакваха бум на посетители в района след раждането. Акциите в един китайски ресторант скочиха с близо 30%, пише БГНЕС.

Дори правителството взе отношение, като говорителят Кацунобу Като нарече раждането на малките „радостна новина“ и покани „цяла Япония да се грижи за тях“. Японските медии предлагат редовни новини за пандите в Уено, които в непандемични времена привличат огромни тълпи от местни и чуждестранни туристи.

Около 1800 гигантски панди са останали в дивата природа, главно в бамбукови гори в планините на Китай, казват от екологичната група WWF. Около 600 други живеят в зоопаркове и развъдни центрове по целия свят. Международният съюз за опазване на природата класифицира гигантските панди като „уязвими“. Черно-белите бозайници са изключително популярни по целия свят и Китай ги отпуска като част от програма за „дипломация на панда“ за насърчаване на външните връзки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама