Американски учени установиха, че яденето на варени или печени картофи понижава кръвното налягане и помага за предотвратяване на хипертония. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nutrients“.
Картофите са основен източник на калий. Изследователи от университета Пардю изследват ефектите на добавките с калий върху кръвното налягане и други рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания.
Лятото е тук: Как да отслабнем здравословно?
В клиничните изпитвания са участвали 30 мъже и жени с диагноза хипертония или предхипертония. Резултатите показват, че консумацията на печени или варени картофи води до по-ниско кръвно налягане в сравнение с контролната група, която се е хранила с типична американска храна, която не включва картофи.
Авторите също така установяват, че противно на общоприетото схващане, че висококалоричната опция за готвене на картофи - пържените картофи, е вредна за сърдечно-съдовата система, ежедневната порция от този продукт, съдържащ 330 калории, не влияе отрицателно на кръвоносните съдове.
Благоприятният ефект на картофите се основава на факта, че те намаляват задържането на натрий в организма и в това отношение, установяват учените, влияят дори по-добре от хранителните добавки с калий, пише БГНЕС.
Обявиха кой е плодът с най-много нитрати
Изследователят д-р Кони Уивър каза: „Съотношението калий към натрий е може би най-важното в контекста на цялата хранителна матрица“.
Картофите представляват около 20% от зеленчуците, които ядат американците. Според авторите те са много важни, тъй попълват на недостига на хранителни вещества, диетични фибри и калий. Консумацията само на един средно голям картоф задоволява около 10% от дневните нужди на възрастен от калий.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар