„Тренд“: Разлика от 1,5% между ГЕРБ и „Има такъв народ“

09:07, 22 юни 21 / Новият парламент 25 2331 Шрифт:
Василена Йорданова

Ако изборните бяха днес, ГЕРБ щеше да е първа политическа сила с 1,5% преднина пред „Има такъв народ“. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 11 и 18 юни чрез интервюта „лице в лице“ сред 1003 души на възраст 18+. 

6+1 партии в следващия парламент

Моментните нагласи на избирателите показват, че в следващото Народно събрание ще влязат със сигурност 6 политически сили, а още една е на ръба.

ГЕРБ-СДС задържа първото място с 21,7%, въпреки отчетливата ерозия с няколко процента в сравнение с редовните парламентарни избори през април. При „Има такъв народ“ се регистрира лек ръст, като резултатът им достига 20,2%. БСП остава твърдо на трета позиция с 16,1%, на сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия.

Четвъртата позиция е непредсказуема, заради особено близките резултати на Демократична България (11,2%) и ДПС (10,9%). От „Тренд“ уточняват, че проучванията се правят единствено на територията на България и мобилизацията от чужбина вероятно ще бъде решаващ фактор за четвъртото място на предстоящите избори.

Формацията около Мая Манолова набира 5% от гласуващите, а „Български патриоти“ остават много близо до парламентарната бариера с 3.9%. С най-добри резултати, но все пак под 4%-вия праг остават „Възраждане“ (2,3%), Българско лято (1,9%) и Ляв съюз за чиста и свята република (1,1%). 

По-скоро негативна оценка за служебния кабинет

Един месец след началото на дейността си, работата на служебния кабинет е оценен положително от 35% от българите, докато 42% изразяват негативна оценка. При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки (49%), но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа – от 40% през април до 32% през юни.

Малко над 1/5 от българите няма да гласуват

48% от всички пълнолетни българи заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 30% все още се колебаят дали да гласуват. Малко над една пета (22%) декларират, че няма да гласуват.

Сред заявилите, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, 81% твърдо са решили за кого ще гласуват, докато 19% все още се колебаят за кого ще дадат гласа си.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама