„Сова Харис“: По-малко от процент разделя ГЕРБ и „Има такъв народ“

13:00, 18 юни 21 / Новият парламент 25 3841 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори разликата между ГЕРБ и „Има такъв народ“ е около 0.7%, сочи проучване на „Сова Харис“, направено по поръчка на Dir.bg.

Подредба като в 45-ия парламент, но с още една коалиция вътре

Според проучването засега се очертава седемпартиен парламент. Като последна политическа сила на ръба е новата коалиция на патриотите- ВМРО, „Воля“ и НФСБ. Подредбата на останалите партии и коалиции остава без промяна. Нямаме основания да говорим нито за срив на някои от политическите партии, нито за приливна вълна към други. Има забележима ерозия на предпочитанията към бившата управляваща партия ГЕРБ и известно увеличение за „Има такъв народ“, БСП, ДПС и „Демократична България“.

„Медиана“: „Има такъв народ“ води с близо 3% пред ГЕРБ

Първа политическа сила отново е коалицията ГЕРБ - СДС с 22,4%. С малка разлика след тях се нарежда „Има такъв народ“ с 21,7%. Обединението на  „БСП за България“ с АБВ и още няколко по-малки партии явно не е променило нагласите на анкетираните и те им отреждат отново третата позиция с 18,7%. Разликата между ДПС и „Демократична България“ пък все повече се стопява - 11,4% и 11,1%. „Изправи се! Мутри вън!“ (5,4%) запазват позициите си и са сигурни участници в 46-ото Народно събрание. ВМРО, „Воля“ и НФСБ влизат в парламента на ръба с 4,9%. Общо 4,4% са отбелязали, че биха гласували за другите партии.

От „Сова Харис“ правят уточнението, че последният момент и най-вече последните дни са най-важни в предизборната борба, така че не би трябвало да изключваме възможност за промени в съотношенията между субектите на политическата сцена.

„Галъп“: „Има такъв народ“ и ГЕРБ с равни гласове

Избирателната активност

Данните от проучването показват, че около половината избиратели (48,4%) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7% предполагат, че по-скоро ще го направят. Агенцията посочва, че обикновенно значителна част от тези, които имат колебания, в последна сметка се въздържат. 

„Ако предположим, че половината от колебаещите се гласуват, ще се окаже, че делът на гласуващите ще бъде около 60% от избирателите, намиращи се в страната. Това съвпада с броя на гласувалите на последните избори – около 3 300 000 души“, пише „Сова Харис“. 

СБЛЪСЪК: Кой кого притиска до стената за машините за гласуване?

Нагласи и очаквания към политиците и институциите

Служебното правителство се радва на сравнително висока подкрепа от обществото. Тези, които одобряват дейността му (52,6%), са почти два пъти повече от тези, които не я одобряват (27,2%). С тезата, че за българската прокуратура съществува кръг от недосегаеми личности, са съгласни 75,1%. 66,6% пък смятат, че прокуратурата трябва да образува дело за случая с чекмеджето на Бойко Борисов. Делът на очакващите, че ще има реакция от българските правораздавателни институции относно санкциите по закона „Магнитски“ (44,0%), превишава почти двойно дела на тези, които смятат, че нещата ще се разминат (24,1%). 

47,9% очакват служебното правителство да осигури условия за провеждане на честни и демократични избори. В преобладаващата си част това са привържениците на партиите, симпатизиращи на настоящия кабинет. 20,8% са на обратното становище, посочва „Сова Харис“.

Кандидат-депутатите: Нещо ново, нещо старо… и малко популярни лица

По показателя „доверие към политическите личности и институции“ няма изненади. Безспорен лидер за общественото мнение в момента е президентът Румен Радев. Той е единственият политик с положителен рейтинг 46,4% доверие срещу 41,9% недоверие. При всички останали лидери недоверието надвишава доверието. Втората и третата позиция се заемат от Слави Трифонов (доверие 28,7%) и Кубрат Пулев (доверие 28,6%). Това са личности, които са се заявили, но все още не са се проявили в политически план. „Има такъв народ“ пък е партията, която се ползва с най-високо доверие в момента. 

Повишило се е доверието в Европейския Съюз, което вероятно е в противовес на кризата в българските институции. Президентството и НАТО са другите опорни точки за общественото мнение в сегашната ситуация. Правителството и МВР, макар и с отрицателен рейтинг, попадат в групата с по-високо доверие, за разлика от прокуратурата и съда, които са на дъното. 

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“ по поръчка на Dir.bg в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама