Бивши прокурори на разпит, Борисов очаква да е следващият

14:45, 18 юни 21 / Новият парламент 25 3950 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Бивши високопоставени прокурори са били привикани на разпит в МВР. Сред тях е някогашният шеф на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов, който в момента е адвокат. Пред Нова телевизия Кокинов е потвърдил, че е бил на разпит. Според него става дума за проверка, разпоредена от вътрешния министър Бойко Рашков.

По информация на БНР за разпит е бил извикан и бившият шеф на националното следствие и зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Той напусна държавното обвинение в началото на мандата на Сотир Цацаров. Преди това бе и.д. главен прокурор за няколко месеца.

Сред извиканите за разпит има и следовател, каза пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Тази сутрин висши прокурори и следователи са получи телефонни обаждания, с които са призовани да дадат показания по разследване на ГД "Национална полиция", без да е уточнено какво е разследването“, обясни тя.

Към момента все още няма официална информация от МВР.

Борисов очаква да е следващият

Целта на проверката обаче бе разкрита от бившия премиер Бойко Борисов, който неочаквано се появи на пресконференция на ГЕРБ, за да се оплаче, че вероятно и него ще привикат, но след изборите. „Тоя цирк не е срещу прокурори и следователи. Целта съм аз. Предполагам, че и мен ще ме викнат седмица преди изборите, вие ще бъдете викнати на тоя панаир. Това е като за шкафчетата - те ме издебнаха, нагласиха и снимаха“, заяви Борисов, цитиран от „Mediapool“.

По думите му вероятно става дума за проверка по стар сигнал за заплаха срещу него.

Припомняме, че за него за първи път спомена служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков преди няколко седмици. Той обясни, че при него е дошъл човек и му разказал, че бил заплашен от премиера, че жена му и децата му няма да разберат дали не ядат неговото месо.

Проверка на същата медия показа, че след края на първия мандат на Борисов някогашният земеделски министър от неговия кабинет Мирослав Найденов е обвинен за обещан подкуп от 200 000 лв. на тогавашния шеф на ДФ Земеделие Светослав Симеонов.

Прокуратурата обяснява, че целта била Симеонов да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата В.Д.В. 007 ЕООД и Мелком ООД. Това се е случило три години преди повдигане на самото обвинение и е свързано с програмата за разпределение на храни за социално слаби лица.

Досега от МВР не са потвърдили, че става дума за т.нар. канибалски сигнал срещу бившия премиер. Самият той отговори с ирония и заяви, че още не са го обвинили само, че е изял човек на филета.

Днес обаче бившият премиер се оплака, че му готвят разпит малко преди вота. „Поразучих малко и разбрах, че викат на разпити заради сигнал от 2009 г. Този човек, за когото твърдяха в началото, работи в одита на МЗ вече много години. Някой бил уволнен през 2009 година и аз трябва да си спомня дали някой е идвал тогава при мен“, заяви той.

Борисов щял да става разследващ гражданин

Бившият премиер не пропусна възможността да укори и разследващите журналисти у нас. Според него те работят избрателно и не са достатъчно активни относно сигналите срещу представители на администрацията на президента или служебния кабинет.

Ако разследваш избирателно, вече не можеш да се накичиш с брошката „разследващ журналист“. Иначе и аз ще стана „разследващ премиер“, бивш. Или ще стана разследващ гражданин. И трябва да ви кажа, че тази част няма кой да е по-добър в България. Като главен секретар на МВР имах 90% одобрение. Ще видите какви митничари са си назначили, покровителствали контрабандата. Аз тях ги знам, половината съм ги арестувал“, каза още той.

Никой от присъстващите журналисти не го прекъсна, попита или укори за твърденията му.

ГЕРБ с жалба до ЦИК срещу служебното правителство

Кой в какъв джип се вози?

Без да бъде питан, Борисов продължи монолога си с обяснения за джипката, с която до скоро обикаляше като премиер да прави инспекции по магистрали и общини. Престанете с тая джипка. НСО има шест автомобила Тойота „Секвоя“. И на тях се вози Радев, Стефан Янев, те ги въртят. При мен е имало една. Те са си там, в НСО. Сега се возя на служебната кола на партията. Вчера колегата Трифонов отиде с три такива джипа, ама не е проблем това. А държавният джип на 16 години е проблем, всеки ден ще ми го приписват. Защо“, запита той относно посещението на Слави Трифонов в Пловдивския университет. 

Трифонов готов за вариант да бъде пръв на изборите

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама