ВАС иска санкция за Каракачанов за дискриминация, той склонен да плати глобата

17:13, 14 юни 21 / Политика 25 2502 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Вицепремиерът и министър на отбраната в предходното правителство Красимир Каракачанов е извършил дискриминация с изявленията си от 8 януари 2019 г. в пловдивското село Войводиново, според решение на Върховния административен съд (ВАС).

Битият рейнджър от Войводиново: Чух, че казват, че искат да ме довършат

Казусът възникна, след като двама мъже от ромски произход нападнаха българин от същото село. Нападателите бяха установени, а в последствие и осъдени, но последиците от случилото се засегнаха цялата ромска общност в селото. Тогава Каракачанов заяви пред медии: „Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен… Търпимостта на българското общество се изчерпва“, припомнят от Българския хелзингски комитет.

С решението си ВАС всъщност връща делото на Комисията за защита от дискриминация за ново произнасяне и евентуално налаген на санкция на Каракачанов. При предишни произнасяния от Комисията не се установява дискриминация в изказванията на лидера на ВМРО. Според мотивите на върховните съдии особено значение по делото има това, че Каракачанов не критикува конкретните извършители на престъплението, а говори за целия етнос.

След като решението на ВАС излезе в медиите, Красимир Каракачанов отговори във Facebook. Той припомня, че ефрейтор Димов бе жестоко пребит от „двама развилнели се цигани в нетрезво състояние”, в резултат на което беше с мозъчно сътресение и множество тежки наранявания по главата и тялото. Каракачанов пише още, че в селото е имало множество незаконни постройки, самоволно включили се към електропреносната мрежа и ВиК, неплащащи ток и вода за разходите, които са били разрушени. „И това стана причина да повдигна темата за интеграцията на онази част от циганското население, която продължава да си позволяла такова поведение с мисълта, че е безнаказано именно защото са цигани”, коментира той.

ВМРО не иска промени на парче, а подкрепа за концепцията на Каракачанов за ромите

Последните 30 години бяха похарчени над 1 млрд. лева за интеграция на т.нар. ромско население. На хранилката за тези пари стояха десетки НПО, които уж се занимаваха да интегрират хората от гетата в българското общество. Ефектът обаче всички виждаме. Той е нулев“, заяви Каракачанов и обърна внимание, че липсата на адекватна реакция от държавата за решаването на проблема създава риск в близко бъдеще да избухне конфликт между тази част от циганското население и останалото население на страната.

Дори и Комисията за защита от дискриминацията този път да преразгледа оправдателните си решения и да ме накаже с глоба, това няма да ме откаже да защитавам потърпевшите от произвола на маргинализираната престъпност. Хилядите беззащитни български граждани, които ежедневно са бити, унижаване и пребивани, имат нужда от защита. А не извършителите на престъпленията срещу тях“, подчертава Каракачанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама