ВМРО не иска промени на парче, а подкрепа за концепцията на Каракачанов за ромите

17:09, 20 яну 20 / Политика 25 937 Шрифт:
Topnovini

Нужно ли е да стават още трагедии, за да стигнем до извода, че някои престъпления могат да бъдат предотвратени? Това се казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение, която идва в отговор на исканите законодателни промени, касаещи наказанията на непълнолетни лица, извършили особено тежки престъпления, предложени от ГЕРБ. 

Борисов обеща на бащата на убитата Андреа промяна на закона

В документа се посочва, че промените „на парче“ в Наказателния кодекс (НК), след поредното брутално изнасилване и убийство, са кризисни. „Те няма да променят общата картина на криминогенната карта на България. Няма да върнат Кристин (Сотиря), Андрея (Галиче), Виктория (Русе), Вероника (В. Търново), Алекс (Бяла) и т.н., и т.н. Да не подценяваме побоищата във Войводиново и Габрово, нападенията над горски из страната, на полицаи и др. Социалното изключване на цели групи от хора е процес, който се задълбочава в последните десетилетия. С ясното съзнание, че маргинализацията и жертвите на маргиналите нямат етнос и цвят на кожата, няма как да подминем факта, че оскотяването в махалите се превърна в един от основните източници на престъпност“, отблязват от партията.

От ВМРО посочват, че основна причина за това е липсата на реална и адекватна интеграция на тези хора. "Във времето назад, в което различни грантаджийски предприятия и цигански барони държаха в умишлена изолация няколко генерации, а от там и в подчинение, бяха създадени поколенията родени и „изучени“ в гетата български граждани, което днес дава своите „плодове“. А причината за тази насилствена изолация са само и единствено милионите по различни интеграционни програми", пишат от партията. Според тях днес вече е очевидно, повече от всякога, че замитаните под килима социални недъзи на обществото започват да водят до отказ на целия организъм.

Циганизацията на цели региони доведе до обезлюдяването им. Неграмотността на групите, които се изхранват от социални помощи, ги превърна в фамилно-наследствено-потомствено безработни. Феноменът „деца раждат деца“, както и бизнесът „раждане“ в гетата, неграмотността и оскотяването направиха социално включване невъзможно и нежелано за много хора. Всичко това днес се връща като бумеранг срещу цялата държава. Все по-често ставаме свидетели как антисоциални младежи нападат, убиват и изнасилват – не само нашите дядовци и баби, но и онези хора, които живеят извън правилата на собственото им миниобщество, пише още в позицията

Ето защо от ВМРО са категорични и продължават да твърдят, че единственият път към интеграция на несоциализираните маси е през цялостна държавна политика. "Такава беше изработена и предложена от заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов още миналата година. Тя мина през обществено обсъждане и беше внесена в Министерски съвет през юли. Представена е и на заседание на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси. Не разбираме защо все още не е приета, въпреки че нейни основни политики вече са припознати от всички политически сили и се прилагат в българското законодателство", пишат от партията.

От ВМРО отбелязват също, че нито една политическа партия не би трябвало да проявява своя електорален егоизъм, когато става въпрос за живота и здравето на българските граждани. Цялостен поглед и обща държавна политика са стъпките, които за нас трябва да бъдат предприети за справяне със социалното изключване и престъпността. Именно Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им е документът, който дава рамката и посоката, в която трябва да се върви.

Не е нужно да има повече жертви – физически или такива, обречени да живеят в мизерия и нищета, поради своята социална несъстоятелност, допълват те.

"Призоваваме всички политически партии да се обединят около Концепцията. Нека започнем и начертаем пътя към превенция на тежките престъпления, не да правим законодателни промени, когато те вече са факт и е отнет още един невинен човешки живот. Ние от ВМРО настояваме МС да приеме Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им в името на бъдещето на България", настояват от ВМРО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама