Проучване: Бебетата, кърмени от ваксинирани майки, са защитени от Covid-19

16:00, 13 юни 21 25 2665 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бебета, кърмени от имунизирани с ваксината на „Pfizer“ жени, са защитени от Covid-19, сочи проучване на каталунската болница „Сан Жуан де Деу“. Лекарите са установили, че това става чрез антитела, които се предават с кърмата.

Участниците в проучването са здравни специалисти, които са работили в Covid отделения и са били притеснени, че с кърмата си могат да предадат заразата на децата си. Затова те са поискали да бъдат ваксинирани с РНК ваксина и да ги изследват, докато кърмят.

3D принитиран електронен нос надушва COVID-19 за 80 секунди

Резултатите насърчават всички кърмещи жени да бъдат ваксинирани” казаха Ерика Естеве и Висенс Диас де Брито, кoординатори на проекта. Самата Ерика се включва в проучването през февруари тази година и е една от 32-те жени, медици, участващи в проекта на средна възраст 37 години с бебета на около 18 месеца, пише БНР.

При проучването са взети 52 проби от кърма и кръв, които са анализирани в три различни периода: при получаване на първата доза от ваксината, две седмици след това и четири седмици след втората доза.

Установено е, че антителата срещу коронавируса се увеличават значително след втората доза и тези в кръвта са свързани с тези в кърмата, което би позволило в бъдеще да се прави само кръвен тест, за да се установи количеството им в кърмата. Никой от тях не е боледувал от Covid-19. Публикувани са изследванията на 18 от жените, а проследяването на останалите продължава.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама