Българските банки вече блокират сметките на санкционираните от САЩ

20:00, 11 юни 21 / Политика 25 2435 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Всички банки в България вече са предприели ограничителни мерки спрямо санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“. Сред тях са бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, както и членът на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Мерките включват блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки, като някои от действията са започнали още преди публикуването на списъка от Вашингтон, съобщиха от Българската народна банка (БНБ).

Правителството с „черен списък“ на свързаните с Пеевски и Божков

Припомняме, че общо 64 фирми, свързани с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков бяха подложени на рестрикции от САЩ заради участие в корупционни схеми. Допълнително българските власти оповестиха още 34 дружества, които имат връзка с тях и потенциално също може да бъдат санкционирани.

„Черният списък“ по закона „Магнитски“ расте

От БНБ обаче не съобщават дали към ограничителните мерки са включени и платежните институции и дружествата за електронни пари.

Народната банка посочва още, че приложените ограничителни мерки са въз основа на Закона за мерките срещу изпирането на пари, който на практика е основното правно основание, което в момента може да се ползва от българските власти за вземане на мерки по санкциите при липсата на работещ парламент.

Законът „Магнитски“ вече и в България, с любезното съдействие на родните „държавници“

БНБ е изпратила до всички банки и указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България. За това са информирани и Министерски съвет, Финансовото министерство, МВР, МВнР, ДАНС и др.

Оттам подчертават и спешната нужда от законови промени за прилагането занапред на национално ниво на подобни санкции, предприемани от други държави. Според БНБ текстовете трябва да се изготвят веднага, за да бъдат внесени без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

Това е първата официална публична позиция от страна на централната банка у нас, след санкционирането от САЩ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Министерството на финансите вече взе мерки от своя страна, като ограничи достъпа до държавен ресурс на всички санкционирани лица и фирмите им.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама