Правителството с „черен списък“ на свързаните с Пеевски и Божков

10:10, 05 юни 21 / Политика 25 2774 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Служебно правителство създаде постоянна работна група, която изготви списък с лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ, съобщиха от правителствената информационна служба.

Целта е страната ни да прекрати всякакви контакти на ведомства и държавни и общински фирми с физически и юридически лица, които са свързани със санкционираните от САЩ Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Причината - „да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите“.

В работната група участват представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП).

В „черния списък“ са включени:

- Всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC;

- Всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на  юридическите лица от буква „а“, включени към момента и за последните 5 години.

- Всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

Списъкът е публикуван и ще се поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП. А ДАНС и НАП ще трябва да предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица със санкционираните. Министърът на финансите пък ще наблюдава дейността на работната група и ще отговаря за резултатите от нейната работа пред правителството. Целта на незабавните мерки е да може всички ведомства и фирми с държавно или общинско участие да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения, обясняват от правителството. 

Оттам посочват още, че решението се взема, тъй като към момента няма изработена нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава.

Междувременно министър-председателят Стефан Янев свиква в понеделник заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет на тема „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.

Прокуратурата ще разследва Пеевски заради санкциите от САЩ

Припомняме, че решението на Министерския съвет идва след наложените от САЩ в сряда санкции срещу шестима българи и 64 фирми заради участие в корупция. Сред тях са бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, който доскоро бе и депутат, зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, зам.-министър на икономиката Александър Манолев, както и Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българите в чужбина. А вчера от прокуратурата обявиха, че ще образуват 6 отделни проверки за санкционираните.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама