Защо СПИН има от 40 години, но не и ваксина?

15:00, 12 юни 21 / Любопитно 25 1667 Шрифт:
Василена Йорданова

Преди 40 години за първи път се съобщава за СПИН, заболяване, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). Но все още няма ваксина срещу ХИВ. Защо? Този въпрос задават Гудрун Хайзе и Наталия Позднякова в анализ на „Дойче веле“.

Преди 40 години, на 5 юни 1981 г., Американският център за контрол на заболяванията регистрира ново заболяване - СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). СПИН е последният етап от ХИВ инфекцията, заболяване, причинено от вируса на човешкия имунен дефицит, който атакува клетките на имунната система.

ХИВ вече отне повече от 33 милиона живота

Според СЗО в края на 2019 г. в света е имало 38 милиона души, живеещи с ХИВ. ХИВ се предава чрез полов акт без предпазни средства, кръвопреливане със заразена кръв, използване на заразени игли, както и от майка на дете.

Въпреки факта, че са изминали четиридесет години от откриването на това заболяване, все още няма ваксина срещу ХИВ. Защо? Отговорът е прост: човешкият имунодефицитен вирус е хамелеон сред всички останали вируси, той непрекъснато се променя, мутира, което обезсилва всички опити на учените да създадат ваксина срещу ХИВ.

Как изглежда вирусът на човешкия имунен дефицит?

Вирусът на човешкия имунен дефицит има сложна триизмерна структура на повърхността, половината от която е покрита със захарна черупка, гликолизирана, както казват учените. Именно гликозилираните повърхности блокират действието на ваксината.

Ако ХИВ се държеше като други вируси, това би улеснило много разработчиците на ваксини. Но вирусът на човешкия имунен дефицит постоянно и много бързо сменя своята обвивка. За да победи този вирус, имунната система трябва да го разпознае, но бързите му мутации водят до факта, че имунната система не го вижда като опасен.

Вирусът на човешкия имунен дефицит принадлежи към групата на ретровирусите. Те имат способността да запазват своя ДНК геном в човешката клетка. Учените се опитват от години да разберат как се възпроизвеждат ретровирусите, за да разработят стратегии за борба с тях. Но засега без резултат.

Тъй като все още не е възможно да се измисли ваксина срещу вируса на човешката имунна недостатъчност, големи надежди се възлагат на медикаментозната превенция на ХИВ / СПИН, така наречената профилактика преди контакт - това е превантивна мярка за предотвратяване на предаването на ХИВ инфекция , което се случва при ХИВ-отрицателен партньор. В момента учените търсят алтернатива на хапчетата, които трябва да се пият всеки ден. Говорим по-специално за инжекции или импланти, които допринасят за натрупването на необходимото лекарство срещу вируса в организма, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама