ЕБВР отпуска 60 млн. евро на Еврохолд за придобиването на ЧЕЗ

13:30, 10 юни 21 25 2135 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска заем от до 60 млн. евро на Еврохолд България.

Средствата от ЕБВР, заедно с планирано увеличение на капитала и други заеми, са предназначени за финансиране на сделката за покупка на активите на ЧЕЗ в България от 335 млн. евро, която трябва да бъде финализирана до края на юни. 

Еврохолд възстановява резултатите си от предкризисния период

Еврохолд е възложила на „Джей Пи Морган“ (J.P. Morgan AG) да структурира дълговото финансиране за цялостното придобиване, което според него възлиза на около 490 милиона евро. ЕБВР оценява общите разходи на 525 милиона евро. Те са от инвестиции, погасяване на стари задължения и изкупуване на остатъчния пакет.

J.P. Morgan AG ще организира дълговото финансиране на сделката с ЧЕЗ Груп

Част от приходите от заема от ЕБВР ще бъдат използвани за надграждане на електроразпределител, който Еврохолд ще придобие, се казва в изявление на ЕБВР, цитирано от „Reuters“.

Припомняме, че в края на януари Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на Еврохолд България да придобие дружествата на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в страната ни. По този начин Еврохолд получи всички необходими регулаторни разрешителни за реализиране на придобиването. Сделката вече беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията на 29 октомври миналата година.

Еврохолд ще придобие контрол над бизнеса на ЧЕЗ Груп в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта Eastern European Electric Company B.V. (EEEС). Сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия ЧЕЗ Електро България АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги - ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса - Бара Груп, и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

Следващите стъпки по реализирането на сделката са подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама