Проверка в Агенцията по вписванията заради „Лозенец“

14:55, 09 юни 21 25 2665 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на правосъдието извършва проверка в Агенцията по вписванията заради спряното вписване на новото ръководство на болница „Лозенец“.

Янаки Стоилов започна проверката след призив на здравния министър, който поиска отстраняването на шефката на Агенцията, ако се окаже, че е надскочила правомощията си и е нарушила закона. Припомняме, че в края на миналата седмица Стойчо Кацаров смени ръководството на лечебното заведение заради източване на Здравната каса, нарушения в процедурите за трансплантация и лоши финансови резултати. Промяната обаче беше спряна от Агенцията по вписванията заради жалба на вече бившия директор на болницата д-р Любомир Спасов.

Бившият директор на болница „Лозенец“ спря вписването на новото ръководство

В специално изявление Стойчо Кацаров подчерта, че законът дава право на министъра да сменя управителите на лечебните заведения, когато установи тежки нарушения. А ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени.

„Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията“, заяви Кацаров.

Ангелов твърди, че не е уреждал пререждането за трансплантация в болница „Лозенец“

По-късно от Агенцията по вписванията излязоха с позиция, в която се посочва, че нито тя, нито правосъдният министър имат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама