Ангелов твърди, че не е уреждал пререждането за трансплантация в болница „Лозенец“

19:05, 06 юни 21 / Политика 25 2754 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Проверката в болница „Лозенец“ е възложена от мен още при първите сигнали за нередности. Сега служебното правителство изнася данните. Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ са видели нередности в документите и са предприели действия по законовия ред. Това заяви бившият вече министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в ефира на Нова телевизия. 

Според него новият министър на здравеопазването се стреми да дискредитира името му. Той подчерта, че никога не се е обаждал на никого в Националния център за управление на трансплантацията.

По думите му към момента над 1 050 са чакащите за трансплантации в България. Проблемът с трансплантациите е многогодишен. Увеличихме заплащането на хората, проведохме обучения, а д-р Георги Деянов влага цялото си сърце да се подобри положението с трансплантациите“, каза бившият министър и припомни, че Министерство на здравеопазването не е разследващ орган, цялата информация за нередности била изпратена при компетентните по тези въпроси институции.

Припомняме, че преди дни служебният здравен министър обяви, че проверка на здравната каса в болница „Лозенец“, след разследване на журналиста Миролюба Бенатова, е установила, че само през ноември миналата година е отчетено лечението на 60 пациенти, които изобщо не са били в болницата. Тогава той обяви и че има подозрения, че в болницата между 2019 година и 27 април 2021 са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек в нарушение на законодателството. Освен това по думите му през април в болницата е била извършена трансплантация на черен дроб на „човек с най-висок статус в държавната администрация“, след телефонно обаждане. По този начин е бил пренебрегнат изготвения списък от агенцията за Медицински надзор. 

„Проверката на „Александровска“ беше наказателна акция“

„Проверката на „Александровска“ болница беше наказателна акция, не проверка“, категоричен бе медикът. Той добави, че никакво напрежение не е имало между него и доц. Оскар, а дълговете в „Александровска“ са намалели. Ангелов подчера още, че заплатите се изплащали навреме и нямало логика в твърденията, че лечебното заведение е пред катастрофа.

„Виждам само цел да се урони престижа ми“, констатира бившият здравен министър. Той добави, че дълговете на лечебните заведения в България са над 600 млн. лева, а твърдения за точене на Здравната каса трябва да се доказват, иначе са медийна пропаганда.

Груби нарушения и лошо финансово състояние на „Александровска“ от 10 години

Проверка в „Александровска“ болница показа преди дни, че дълговете на лечебното заведение за 2020 г.възлизат на над 60 млн. лева, а пари са били отпускани от Съвета на директорите, без да е имало събрания, на които решенията да бъдат обсъждани от всички в борда.

След двете проверки новият здравен министър освободи ръководствата на двете болници.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:55, 06 юни 21

Може би е изпълнявал това което с а наредили на него

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама