Националистическите партии в предизборна надпревара: претоплена манджа с грозде

10:00, 02 юни 21 / Политика 25 2270 Шрифт:
Марая Цветкова Автор: Марая Цветкова

След липсата на дори и една националистическа партия в 45-то Народно събрание, прегрупирането и договорките за коалиции се случиха и в патриотичното и консервативното пространство. Освен обичайните и гръмки ПР акции и провокации, станахме свидетели и на някакво ново по-осезаемо прегрупиране на идейно равнище.

Разединени патриоти и затворените врати на 45-то Народно събрание

Най-голямата и разпознаваема партия в националистическото пространство безспорно е ВМРО, начело с Красимир Каракачанов. След имиджовите щети, нанесени от управлението с ГЕРБ, партията реши да се яви самостоятелно на изборите на 4 април. Около месец преди изборния ден социологическите агенции измериха ръст на подкрепата към ВМРО от около 3% при около 1% в предишните изследвания. Неясно откъде дойдоха тези няколко процента при наличието и на шпионски скандал, свързан с Министерството на отбраната, лидирано от Красимир Каракачанов. Нищо съществено не се случи и по казуса със Северна Македония, така че не можем да твърдим, че непроменената позиция по този въпрос е предизвикала този ръст в социологическата подкрепа. Така или иначе, за добро или лошо, ВМРО не успя да стане част от краткия живот на последния парламент. Ако обаче сравним този резултат от 3,64% с последното самостоятелно участие на парламентарни избори през 2013 година, ще видим че подкрепата за партията е нараснала, но не достатъчно за самостоятелно влизане.

От „политически проститутки“ до „принципно обединение“: Обратът в отношенията между Марешки и Симеонов

Социологическите проценти оставиха под чертата и партиите на Валери Симеонов и Веселин Марешки, които в последния момент, безпринципно и изненадващо за мнозина, се явиха заедно, въпреки срамните думи изричани един за друг през последните години. Желанието на Валери Симеонов за пост и опитите за бягство от правосъдие на Веселин Марешки в крайна сметка предопределиха тази коалиция с най-скъпо струващата кампания на изминалите избори.

Златният пръст” на Волен Сидеров този път не успя да премине дори и 0.5%. Партия Атака” претърпя най-големия си изборен провал и очевидно скандалджийското поведение на лидера й няма да успее да реабилитира подкрепата, която някак досега й е отваряла вратата за Народното събрание.

ВМРО, НФСБ и „Воля“ заедно на изборите

Коалиция Българските патриоти”

Очевидно, в партията на Красимир Каракачанов се опитват да мислят практично и са осъзнали, че в коалиция имат по-голям шанс. Поради тази причина се опитаха да преговарят с други подобни формации. С Атака”, освен на личностно равнище, договорката не се случи и поради едно от условията на атакистите- инициирането на референдум за излизане от НАТО. Същото е предлагано преди време и от партия Воля”, но явно засега не пречи на коалицията Българските патриоти“ с участието и на НФСБ на Валери Симеонов. Доколко е издържано предизборното коалиране с разкрачването между американското и руското влияние не е ясно, но така или иначе редовните опорки за баланс и посланието България над всичко” отново ще бъдат извинение за тези гимнастики. Тактически обаче, този сметкаджийски механизъм изглежда добре смазан. От една страна Красимир Каракачанов ще бъде водеща фигура в коалицията, от друга Валери Симеонов и Веселин Марешки ще избистрят неговия образ със собствените си нескончаеми изцепки. Ще бъде интересно да проследим какво ще се случи с 4-годишната присъда лишаване от свобода” на Веселин Марешки. Простите аритметични сметки излизат, но предстои да видим дали разочарованието на гласоподавателите на трите партии няма да ги обърка именно заради превеса на сметкаджийството над ценностите.

Националисти извън коалиции

Освен референдум за излизане от НАТО, конкурс за депутати с писането на есе за православието и вечните циркове, разигравани предимно в БНТ, остана ли нещо друго будещо интерес към партия Атака”? Мисля, че не. Последните избори бяха показателни, а пък и отказът на другите подобни проруски и националистически формации за коалиция го доказва. Играта започна изненадващо, продължи на магия и приключва с цирк. „Не се сърди, човече“ - бих казала на Волен Сидеров.

Окончателно: Няма нарушения при учредяването на „Възраждане“

Това, че капацитетът на партия Атака” изглежда необратимо изчерпан, съвсем не означава, че идеите, които лансира нямат своите последователи. Имат и те бяха откраднати от новия Волен - Костадин Костадинов и партията му Възраждане”, която на последните избори получи 2,45%, а в секциите в Руската федерация имаше над 5 пъти повече гласове от партия Атака”. Резултатите се дължат на няколко основни фактора. Естествено, на първо място е провокативната личност на лидера. На второ място е организираното присъствие на партия Възраждане” на протестите през лятото. На трето място е желанието на главния прокурор Иван Гешев да заличи партията. Тази мобилизация на твърд електорат получи и своята крайна награда” с окончателното спечелване на делото. По време на кампанията тази победа би могла да добави немалко гласове към партията.

Останалите националистически формации, като тази на Боян Расате БНС-НД, ще трябва да влязат в коалиция, ако искат да получат повече гласове от тези на роднините си”.

Като цяло се наблюдава едно плахо прегрупиране на националистите в България- освен традиционните проруски, ВМРО и НФСБ все по-ясно изразяват разбран по техен си начин евроатлантизъм. Дали обаче опитите на двете партии да прескочат линията на икономическото дясно, вместо да продават дясно на парче”, ще се увенчаят с успех - предстои да разберем. Такъв преход обаче неминуемо ще доведе и загуба на електорат в средносрочен план.

Навярно националистите в България искаха да видят две коалиции. ВМРО, НФСБ и КОД на Петър Москов с пронатовска ориентация и Възраждане”, Възраждане на Отечеството” и Атака” с ясна проруска ориентация. Е да, ама не. Чрез тези шаблонни коалиции и лидерско его в повече, националистите предложиха на избирателите си една претоплена манджа с грозде, която едва ли им е точно по вкуса.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 АнонимеН 17:20, 02 юни 21

Изгонете Симеонов и ще спечелите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама