От „политически проститутки“ до „принципно обединение“: Обратът в отношенията между Марешки и Симеонов

14:30, 11 фев 21 / Политика 25 4776 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След като коалиция „Обединени патриоти“ остана в миналото, на хоризонта се появи нова патриотична формация между НФСБ и „Воля“. Лидерите на двете формации обявиха, че кризата в държавата ги е подтикнала към обединение. Te имали много общи цели, а обединението е „на принципна база“.  

Марешки и Симеонов демонстрираха взаимно уважение и подкрепа. Двамата с охота позираха пред камерите, усмихваха се и си стиснаха ръка. Историята обаче помни, че не винаги отношенията между тях са били толкова топли, а тонът - уважителен.

През изминалите четири години, откакто „Воля“ е в парламента Веселин Марешки неведнъж е влизал в словесни сблъсъци с Валери Симеонов и на два пъти е искал оставката на настоящия си коалиционен партньор.

Снимка: НФСБ

Историята помни…

Първият път е от май 2017 г. -  едва две седмици, след като настоящият кабинет встъпва в длъжност. Причина за това е скандалът с нацисткия поздрав на бившия заместник-министър Павел Тенев и твърдението, че пред вестник „Сега“ Симеонов се е пошегувал, че има забавни снимки от лагера „Бухенвалд“ – обвинение, което лидерът на НФСБ отрече. Тогава Марешки обяви, че моралната постъпка в случая би била Симеонов да се оттегли.

Няколко месеца по-късно варненският бизнесмен се подигра с акциите на Валери Симеонов срещу шума в морските ни курорти. Марешки участва в комедийно видео, което осмива наказателните акции на лидера на НФСБ. От партията му обясниха, че това е „шеговит поглед върху нелепите пиар кампании на вицепремиера срещу хората и бизнеса по Южното Черноморие“.

Година по-късно „Воля“ отново настоява за оставката на Симеонов. Поводът този път е изказването на лидера на НФСБ по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания. Именно тези думи в крайна сметка костваха вицепремиерския пост на Симеонов. Няколко дни по-късно Марешки поиска оттеглянето и на Красимир Каракачанов заради разкритата корупционна схема за даване на българско гражданство в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

„И двамата вицепремиери трябва да си ходят максимално бързо, тъй като излагат не само себе си, но излагат и българския народ. Правителството максимално бързо трябва да се изчисти от тези хора“, коментира тогава варненския бизнесмен.

През 2019 г. Марешки се обявява и срещу избирането на Валери Симеонов за зам.-председател на парламента. „Докато Валери Симеонов е зам.-председател на българския парламент, аз също като зам.-председател на българския парламент няма да се доближа до тази трибуна, която ние считаме за осквернена с неговото присъствие. Това е обида и е гавра с това място", заяви той преди две години.

Българският парламент не е трудово-възпитателно училище за провалени вицепремиери. Ако толкова много си го харесват, да си го вземат обратно в Министерския съвет“, обявява още Марешки по адрес на Симеонов.

Снимка: БГНЕС

Силикон, ритнитопковци и политически проститутки

През март 2019 г. по време на дебатите за президентското вето върху Изборния кодекс, Симеонов и Марешки си размениха куп любезности от парламентарната трибуна. Лидерът на НФСБ се обяви против засилването на мажоритарния елемент в изборите, защото може да доведе до напълването на парламента „силикон и ботокс, с ритнитопковци и подземни босове”.

В думите на Симеонов Марешки видя обида към всички български мъже, които искат „мЪжоритарна система”. „Някои ритнитопковци сигурно са много по-високо ниво от това, което вие представлявате в момента в парламента”, коментира лидерът на „Воля”.

А Симеонов отговори с: „Ако все пак смятате, че съм обидил всички мъже, значи, публично Ви се извинявам. Нямах предвид Вас, защото Вие не сте за мене критерий за политическа мъжественост.”

„Никого не обиждам, аз говоря по принцип. Не би трябвало… който се припознава, да – политически проститутки нямат място в българския парламент… Радвам се, че г-н Симеонов, след като каза, че тука няма място за политически „п”, напусна… Прав сте, г-н Симеонов, точно това беше правилната реакция”, коментира на свой ред Марешки.

През годините обаче не липсват критики и от страна на Симеонов към Марешки. „Господ е дал устата на глупака, за да яде, не да приказва“, заяви лидерът на НФСБ по адрес на своя политически опонент, който направи сравнение между него и героя на Христо Смирненски от „Приказка за стълбата“. „Такива упреци и опит за морализаторстване от хора с обвинения за хулиганство, за рекет, за укриване на ДДС, за данъчни измами не могат да бъдат друго освен комплимент“, казва още Симеонов.

Днес обаче двамата лидери не само нямат проблем да делят една банка в парламента, но и смело заявяват, че заедно ще работят в полза на хората… и повече гласове на изборите.

Снимка: БГНЕС

Във всяко семейство има скандали

Днес Валери Симеонов увери, че грозните реплики са останали в миналото и няма никакви пререкания между НФСБ и „Воля“. Той добави, че „политиката не се движи от личните отношения, а от определени закономерности в партийно отношение”. „Скандали има и в семействата и навсякъде“, обяви лидерът на НФСБ.

Макар и „семейство от скоро“ двете формации имали сходни законодателни инициативи и програми. Симеонов разкри, че от година течало сближаване помежду им. Обмислян бил вариантът именно „Воля“ да попълни празнината в „Обединени патриоти“ след изключването на „Атака“. По думите му „Воля“ подкрепяла повечето управленски инициативи, но не влязла в управлението.

Симеонов определи като координирана атака на недоброжелатели твърденията, че новата коалиция се единствено с цел НФСБ и „Воля“ да имат шанс за място в следващия парламент. В социалните мрежи обаче се появиха и първите шеги по адрес на новата коалиция като предлагат тя да се казва „Неволя“. Какво друго освен неволята може да събере на едно място човек, който подписва документи без да ги чете и друг, който обижда протестиращите и им размахва пръст?

Макар двете формации да изтъкват общи и принципни позиции не е ясно какви приоритети ще имат в областта на външната политика, тъй като лидерите имат противоположни оценки за членството на страната ни в НАТО. Вероятно това ще бъде обсъдено на по-късен етап, когато стане ясно дали изобщо ще влязат в парламента, че да има значение какво мислят.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:59, 11 фев 21

Нямат срам тези

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама